Nieuwsbrief nieuwe stijl

Elke dag vraagt de redactie van de UK zich af: waar schrijven we over, waarom schrijven we erover en hoe? Daarom een wekelijks kijkje achter de schermen.

Elke week versturen wij in de loop van woensdagmiddag per mail de wekelijkse nieuwsbrief van de Universiteitskrant. Met daarin een overzicht van welke verhalen en nieuwsberichten de UK de afgelopen dagen heeft gebracht.

De nieuwsbrief is een belangrijke lijn naar de lezer. Hoewel we al vier jaar online zijn en 24/7 publiceren, blijkt het wekelijkse karakter van de papieren UK in de genen van de RUG gekropen. Verreweg de meeste bezoekers/lezers van ukrant.nl krijgen we op woensdagmiddag en donderdag, nadat de nieuwsbrief op de virtuele deurmat is geploft.

Het idee dat de UK ooit op donderdag in de bakken lag, het ritme van de verdwenen papieren krant, blijkt in het onlinetijdperk dus een hardnekkige. En wordt, toegegeven, door de nieuwsbrief ook in stand gehouden. Daar moeten we voorlopig maar mee leren leven – die discussie komt nog wel een keer.

‘Look and feel’

De nieuwsbrief, dus. Die wordt al sinds jaar en dag, op een kleine aanpassing na, via een vast format gemaakt. En mag anno 2017 wel eens een nieuw gezicht krijgen, een andere look and feel, zoals dat heet.

Daar zijn we achter de schermen al enige tijd mee bezig. We maken verschillende formats, proberen dingen uit. Het zijn overigens vaak geen aardverschuivingen, meestal zit het ‘m in de details. Het ene format wordt al snel terzijde gelegd als niet mooi of niet functioneel (of beide), hetzelfde gebeurt met enkele uitprobeersels.

Andere formats zijn wel de moeite waard om mee door te gaan, en daar experimenteren we dan mee verder. Het is een kwestie van ontdekken, opnieuw rangschikken, de samenhang blijven zien: als we nou dit doen en dat laten, en als we nou zus weghalen en zo toevoegen?

Voorwaarden

Het lijkt simpel, maar dat valt tegen. We zoeken naar een format dat overzichtelijker is en intuïtiever, recht doet aan de inhoud, uitnodigt tot lezen, grafisch ‘lekker bekt’, fris oogt en toch vertrouwd aanvoelt. Dat zijn bij elkaar behoorlijk wat voorwaarden, en soms zijn ze ook nog eens met elkaar in tegenspraak; het mag wel wat meer ‘recht voor de kop’, maar toch ook weer niet schreeuwerig.

Een van de formats waar we verder aan werken, staat hieronder. Grootste verschil met nu: de smalle ‘balk’ aan de rechterzijde is verdwenen, we plaatsen over de volle breedte. Het staat nog niet vast dat dit ‘m definitief wordt, want er wordt nog volop aan gesleuteld. Maar één ding is wel zeker, de nieuwsbrief komt binnenkort in een nieuw jasje.

Rob Siebelink, hoofdredacteur UK

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties