Navigatie voor stemmers

De Geodienst van de RUG heeft een interactieve kaart gemaakt die je precies vertelt waar je kunt stemmen en hoe je er moet komen.
Door Peter Keizer

De Stemwegwijzer – zoals de Geodienst de kaart heeft genoemd – is een soort navigatieprogramma voor stemmers. Je opent de site op je mobiel of pc, kiest een stembureau op de kaart en je krijgt meteen een route voorgeschoteld met instructies over hoe je er moet komen.

‘Het kostte wat moeite, maar dan heb je ook wat’, zegt Govert Schoof, projectmanager Geografische Informatie Systemen. Wekenlang hebben hij en zijn negen collega’s de websites van gemeentes in de tussenuurtjes en avonden afgestruind om de adressen van alle bureaus te vinden. Puur uit interesse, omdat er geen goede informatie over de stembureaus in Nederland te vinden was.

Handmatig

‘Er is geen centrale lijst, we moesten de data dus allemaal zelf zoeken en handmatig invoeren’, vertelt Schoof. De Geodienst analyseert en visualiseert data voor wetenschappers in Groningen. ‘Maar ook voor de rest van de wereld. We vinden dat we ook een pro-actieve taak hebben om ervoor te zorgen dat er goeie data is’, aldus Schoof.

‘Soms hadden de gemeentes lijsten die we gemakkelijk over konden nemen. Soms hadden ze alleen een paar namen, waarbij we zelf de adressen moesten zoeken’, vertelt de projectmanager. De adressen werden gecontroleerd en met behulp van het Basisregister Adressen en Gebouwen (BAG) gekoppeld aan coördinaten. ‘Dan ligt 90 procent op de juiste plek en 10 procent niet, dus moesten we alles bij langs. Maar het resultaat is wel een echt goeie site die iedereen kan gebruiken.’

Data

De Geodienst heeft voor elke gemeente een kaart van de stembureaus gemaakt die ze kunnen uitprinten en gebruiken. Maar de data zijn ook gebruikt om te laten zien welke gemeentes de meeste stembureaus hebben, of in welke wijken helemaal geen stembureaus zijn. De data zijn vrij beschikbaar, en kunnen door iedereen worden gedownload en voor andere toepassingen worden gebruikt.

Schoof: ‘We gaan nu kijken of we de kaart aan iemand kunnen aanbieden. Het zou mooi zijn als de NOS de site bijvoorbeeld plaatst, zodat mensen weten dat ze die kunnen gebruiken om op verkiezingsdag de weg te vinden.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties