Uitbuiting stagiairs aangepakt

Minister Lodewijk Asscher gaat de uitbuiting van stagiairs aanpakken. Hij start een onderzoek naar stagemisbruik, gaat studenten beter informeren over hun rechten en straft bedrijven die de regels ontduiken.
Door Peter Keizer

Jongeren die worden gelokt voor een stage, maar eigenlijk hetzelfde werk doen als een betaalde werknemer, hebben recht op een fatsoenlijke beloning, vindt de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). ‘Misstanden zijn niet acceptabel’, schrijft Asscher in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit onderzoek van FNV Jong bleek eerder dat steeds meer afgestudeerde jongeren op ‘werkervaringsplekken’ volwaardig werk doen voor minder dan het minimumloon. Volgens Asscher blijkt uit eerste meldingen dat dat vooral voorkomt bij bepaalde sectoren, zoals de geestelijke gezondheidszorg, architectuur en communicatie/marketing.

‘Misstanden lijken zich met name voor te doen in sectoren waar het voor starters lastig is een betaalde baan te krijgen, doordat het aantal afgestudeerden dat zich aanbiedt op de arbeidsmarkt groter is dan de vraag naar starters’, aldus de minister.

Meldingen

Toch zijn er maar weinig stagiairs die klagen bij de Inspectie SZW. Vaak gaan ze akkoord met de werkomstandigheden, omdat ze de stage zien als een noodzakelijke opstap naar werk. Ze zien het als een investering om meer kans te maken op een betaalde baan.

Asscher wil daarom studenten beter voorlichten over hun rechten via de website inspectieszw.nl. Ook moet het in de toekomst makkelijker worden om naar de rechter te stappen door de procedure te digitaliseren. Stagiairs kunnen dan via een online formulier een verzoek indienen bij de rechter.

De Inspectie heeft tot nu toe vijftien meldingen van mogelijk misbruik bekeken. Bij tien gevallen bleek geen sprake van misbruik, bij twee werkgevers bleek er wel sprake van een dienstverband in plaats van een stage. Drie onderzoeken zijn nog bezig.

Omdat maar weinig stagiairs zichzelf melden, wil Asscher in 2017 een groter onderzoek laten doen om beter zicht te krijgen op waar de stagemisbruik zich voordoet. Met de overtreders wil Asscher in gesprek gaan en ze wijzen op hun verantwoordelijkheden. Ook kan de Inspectie boetes opleggen van maximaal 10.000 euro.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties