Minder hbo’ers naar universiteit

Het aantal afgestudeerde hbo’ers dat een masteropleiding aan de universiteit volgt, is in tien jaar tijd flink afgenomen. Dat concludeert de Inspectie van het Onderwijs na onderzoek.

Het wordt voor hbo’ers steeds moeilijker om te studeren aan de universiteit, meldt dagblad Trouw. Het aantal afgestudeerden dat een masteropleiding volgt, is in tien jaar tijd met een derde afgenomen.

Een duidelijke verklaring voor de afname is er volgens de Inspectie niet. Verschillende maatregelen hebben er echter voor gezorgd dat doorstromen van hbo naar universiteit minder aantrekkelijk is geworden. Zo is de selectie strenger geworden. Hbo-studenten moeten tegenwoordig een pre-master volgen ter voorbereiding op een master, omdat universiteiten minder uitval willen.

Die pre-masters worden niet meer bekostigd door de overheid, maar komen voor rekening van de student. Voor elk studiepunt dat de student moet halen, moet worden betaald. Een programma van 60 ec kost dit studiejaar bijna drieduizend euro.

Sinds de Inspectie vorig jaar concludeerde dat het stapelen van opleidingen steeds moeilijker is, zet onderwijsminister Jet Bussemaker zoveel mogelijk in op samenwerking tussen hogescholen en universiteiten.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties