Minder geld voor trage promotie, meer geld voor snelle

De Faculty of Science and Engineering (FSE) wil onderzoeksinstituten een lagere premie uitkeren als promovendi langer dan vijf jaar over hun promotie doen.

Snelle promoties kunnen daarentegen rekenen op een extraatje. De maatregelen zijn bedoeld om een cultuurverandering teweeg te brengen binnen de faculteit.

Op dit moment promoveert slechts 47 procent van alle promovendi binnen vijf jaar. Dat kost de faculteit extra geld aan begeleiding en accommodatie. Bovendien maken sommige promovendi hun dissertatie nooit af, waardoor de faculteit de promotiepremie misloopt.

Geen aanstelling

Ook voor de promovendi zelf is het niet goed. Zij lopen rond op een onderzoeksinstituut terwijl ze allang geen aanstelling meer hebben.

‘Een cultuurverandering is nodig’, zei decaan Joost Frenken in de faculteitsraad. ‘Veel supervisors denken dat een PhD alleen de moeite is als er vijf hoofdstukken in staan, of vijf publicaties. Maar dat is niet wat de wet hierover zegt.’

Aansporingen

Omdat eerdere aansporingen niet hebben gewerkt, gaat de faculteit nu over tot striktere maatregelen. Promoties die tussen 4,5 jaar en 5 jaar na de start plaatsvinden, krijgen de standaard promotiepremie.

Promoties die binnen 4,5 jaar na de start plaatsvinden, krijgen een hoger bedrag. Duurt de promotie langer dan vijf jaar, dan geldt een lager bedrag. Als ijkpunt geldt dan het moment van verdediging.

Het faculteitsbestuur moet de plannen nog verder uitwerken. Zo zou als ijkpunt ook het moment van goedkeuring van het proefschrift kunnen worden gekozen. Als dat gebeurt, wordt de indeling ook aangepast, aldus Frenken. 

Engels

5 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

5 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties