Miljoenentekort bij Onderwijs

Er zit een flink gat in de onderwijsbegroting, bleek dinsdag tijdens Prinsjesdag. In 2019 loopt het tekort op tot 415 miljoen euro. Studentenorganisaties, universiteiten en hogescholen reageren geschrokken.
Door Peter Keizer

‘Het demissionair kabinet laat een enorm gat achter’, zegt voorzitter Rhea van der Dong van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). ‘Dat is een beetje alsof je je studentenkamer na je verhuizing voor de volgende bewoner als een enorme puinhoop achterlaat.’

In 2018 schiet de begroting van het ministerie van Onderwijs al flink in de min. Het tekort loopt dan op tot 244 miljoen. In 2019 is dat 415 miljoen euro, en een jaar later nog steeds 409 miljoen. Volgens het ministerie is het aan het volgende kabinet om die gaten te dichten.

Afknijpen

Universiteitenvereniging VSNU gaat ervan uit dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het tekort in het nieuwe regeerakkoord repareren. ‘De onzekerheid hierover moet niet tot Prinsjesdag 2018 voortduren’, aldus de universiteiten. ‘Ik hoop dat de formerende partijen inzien dat het langzaam afknijpen van het hoger onderwijs en de wetenschap slecht is voor iedereen’, reageert vertrekkend VSNU-voorzitter Karl Dittrich.

Voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen hoopt dat de opbrengsten van het leenstelsel beschikbaar blijven voor het onderwijs. ‘Studenten betalen meer voor hun studie en verwachten met recht dat deze middelen ingezet worden voor de kwaliteit van het hoger onderwijs’, zegt hij.

Stijgende kosten

Studentenvakbond LSVb is erg teleurgesteld in de miljoenennota. ‘Uit de rijksbegroting blijkt dat de regering geen maatregelen neemt om de stijgende kosten voor studenten te beteugelen. Het kabinet compenseert niet voor het leenstelsel, het stijgende collegegeld en de hogere huren’, aldus voorzitter Tariq Sewbaransingh.

Het kabinet schuift de rekening stiekem door, meent Sewbaransingh. ‘We eisen dat de minister snel uitlegt hoe het gat opgelost gaat worden.’

English

2 REACTIES

  1. Zou een mogelijkheid ook niet zijn, om de universiteiten drastisch te verkleinen? Zou het niet zo kunnen zijn, dat er veel te veel mensen naar het VWO gaan, en te veel mensen naar de universiteiten? Moet ieder zo nodig studeren? Waren halen we nu de goede vakmensen vandaan, die bijvoorbeeld op een werf prachtige hightech boten bouwen?

  2. Dit is nog afgezien van het feit dat maar een heel klein deel van het op de studievoorschotten bespaarde gelden uiteindelijk bij de faculteiten terecht komen. Voor mijn eigen faculteit (Letteren) schat ik dat slechts 10-20% van wat onze studenten inleverden op onze begroting terug komt. Waar de rest gebleven is is mij niet duidelijk. Ik zou graag nauwkeurige cijfers zien.
    Dr. Willem Jongman

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in