Miljoen belastinggeld voor Yantai

De RUG heeft ruim een miljoen euro aan publiek geld gebruikt voor de branch campus die ze wilde beginnen in het Chinese Yantai en dat mocht niet. Dat meldt de Inspectie voor het Onderwijs na onderzoek naar de financiële handel en wandel van de universiteit.
Door Rob Siebelink

Het gaat om een bedrag van 680.000 euro aan uren die RUG-medewerkers in Yantai hebben gestoken en niet zijn verantwoord en 380.000 euro aan kosten die de universiteit ten onrechte aanmerkte als privaat geld, maar volgens de Inspectie publiek geld was.

Het ministerie van onderwijs heeft de RUG altijd verboden om belastinggeld te gebruiken voor het opzetten van Yantai. De RUG heeft de bedragen inmiddels verrekend.

Boekhoudkundige trucs

De Inspectie begon het onderzoek vorig najaar na een onderzoek van Jasper Been van studentenpartij Democratische Academie Groningen (DAG). Die stelde in augustus 2018 dat de RUG met geld heeft geschoven en boekhoudkundige trucs heeft toegepast waardoor publiek geld privaat geld werd, om zodoende het verbod van toenmalig minister Jet Bussemaker te omzeilen.

Tegelijk werden de uitgaven gedrukt doordat de RUG het aantal Yantai-uren kunstmatig laag hield, stelde Been toen al vast. De inspectie bevestigt dit nu. Een eigen onderzoek van de RUG had dat overigens in februari van dit jaar ook al uitgewezen.

Randvoorwaarden

De RUG laat in een reactie weten er voor een groot project als Yantai geen vergelijkingsmateriaal bestond. ‘We hebben sinds het begin van het project in 2015 steeds de randvoorwaarden verkend met het ministerie en de Inspectie. Achteraf blijkt dat we het niet goed gedaan hebben en dat aanvaarden we ook’, zegt cvb-voorzitter Jouke de Vries.

Volgens De Vries kan er nu, na het onderzoek van de Inspectie, een streep onder Yantai worden gezet.

Voor DAG is dat nog niet het geval, laat de studentenbeweging weten. Het onderzoek roept ‘grote vragen’ op over de handelwijze van de raad van toezicht en het (voormalig) college van bestuur, vindt DAG.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties