Meldpunt voor huurtoeslag

Vanaf 2017 mogen studentenkamers geen eigen huisnummer meer hebben. Studentenvakbond LSVb vreest dat het hierdoor moelijker wordt voor studenten om huurtoeslag aan te vragen en heeft een meldpunt in het leven geroepen.
Door Traci White / Vertaling door Sarah van Steenderen

Met ingang van 2017 wordt de wet Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) aangescherpt, zoals al in 2013 werd aangekondigd. Daardoor kunnen studentenkamers straks geen individuele huisnummers meer krijgen, schrijft de LSVb op haar website. Een kamer die bijvoorbeeld eerst geregistreerd stond onder nummer 2D, wordt voortaan geregistreerd onder nummer 2.

Als de inkomsten van alle bewoners van zo’n huis bij elkaar worden opgeteld, kan dat betekenen dat de individuele bewoners niet meer in aanmerking komen voor huurtoeslag, vreest de LSVb. Voor dat recht op huurtoeslag mag het totale inkomen van een huishouden immers niet boven een bepaald bedrag uitkomen.

‘Heel goed idee’

De studentenvakbond sprak met kenniscentrum studentenhuisvesting Kences en de Belastingdienst om in kaart te brengen welke praktische problemen de nieuwe adresregistratiewet kan veroorzaken voor studenten. Ook heeft de LSVb een meldpunt opgezet waar studenten terecht kunnen met hun problemen en vragen.

Christiaan Brinkhuis, voorzitter van de Groninger Studentenbond, steunt het initiatief van de LSVb: ‘Ik denk dat het meldpunt een heel goed idee is.’

Problemen

Volgens Brinkhuis wonen er in Groningen zo’n dertigduizend studenten op kamers. Ongeveer 27 duizend van hen huren particulier. ‘Hun huur is per definitie hoger dan de huur bij een woningbouwcorporatie. Ik denk dus dat deze wet zeer snel tot problemen zal leiden.’

Het persbericht van de LSVb meldt ook dat de Belastingdienst bezig is de adreswijzigingen in de eigen systemen goed te markeren. Hiermee hoopt de dienst te voorkomen dat huishoudens onterecht worden samengevoegd.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties