Meer studenten dan ooit

Nog niet eerder volgden zo veel studenten een universitaire studie in Nederland, blijkt uit cijfers van universiteitenvereniging VSNU. Het aantal eerstejaars is dit collegejaar met 8 procent gestegen, tot bijna 52.000 studenten.
Door Peter Keizer

De stijging is volgens de VSNU vooral te danken aan de hogere instroom van vwo’ers en een forse stijging van het aantal internationale studenten. In totaal studeren nu zo’n 265.000 studenten in Nederland, een stijging van 2,5 procent ten opzichte van vorig jaar.

Uit de voorlopige inschrijfcijfers van de universiteiten blijkt dat de grootste groei, zo’n 38 procent, te zien is bij de brede bacheloropleidingen, zoals liberal arts & sciences. Daar steeg het aantal van ruim tweeduizend naar bijna drieduizend studenten. De universiteiten zien ook een flinke toename bij de disciplines gedrag & maatschappij, economie, taal & cultuur en landbouw. Allen stegen met negen procent.

Buitenlandse studenten

Het aantal buitenlandse studenten stijgt al jaren. En dat is positief, vinden de universiteiten. Internationals dragen bij aan een ambitieuzer studieklimaat, en zorgen voor nieuwe verbindingen met buitenlandse universiteiten en bedrijven, zeggen ze. Daarnaast leveren meer studenten ook meer overheidssubsidie en collegegeld op.

In hoeverre het aantal studenten aan de RUG is gestegen, wil de universiteit nog niet bekendmaken. Dinsdag is het College van Bestuur door de afdeling Onderwijs & Studenten op de hoogte gesteld van de studentenaantallen. Eind deze week zal de RUG daarover een persbericht uitbrengen.

Daling

In september liet RUG-voorzitter Sibrand Poppema nog weten dat het aantal eerstejaars met 10 procent (400 bachelor- en 300 masterstudenten) is gestegen. Maar de universiteitsbestuurder constateerde ook dat het totale aantal studenten juist is afgenomen aan de RUG. ‘We weten nog niet wat erachter zit. De meest gunstige uitleg is dat ze sneller afstuderen, maar of dat werkelijk zo is durf ik nog niet te zeggen’, zei hij destijds.

Vorig jaar had de universiteit juist te maken met een forse daling. Toen begonnen 361 studenten minder aan een universitaire studie in Groningen dan in 2014.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties