RUG-medewerker mist Paddepoelsterbrug [UPDATE]

Al meer dan een halfjaar is-ie kapot, de Paddepoelsterbrug ten noorden van het Zernikecomplex. Rijkswaterstaat schuift het herstel op de lange baan, tot frustratie van de vele fietsende RUG-medewerkers die de brug gebruikten.
Door Remco van Veluwen / Foto René Lapoutre

Eind september werd de Paddepoelsterbrug kapot gevaren. Rijkswaterstaat is bezig met het verbreden van het kanaal en wil een nieuwe brug plaatsen, daarom wordt de oude niet meer gerepareerd. Maar die nieuwe brug is er op z’n vroegst pas eind 2019. Betrokkenen zijn het wachten nu al meer dan zat, onder wie ook medewerkers van de RUG.

Vanuit het noorden is de route via de Paddepoelsterbrug de snelste, veiligste en mooiste richting de stad en de Zernikecampus, vindt Corry Bijlsma, die bij de opleiding scheikunde werkt. Vanuit Beijum fietste ze vaak over de brug, voor haar werk of ter ontspanning. Totdat de brug jammerlijk stukging. ‘Ik fiets nu door de stad. Ik hoef niet om, maar het is wel veel minder mooi.’

Geen prettige route

Karin Ree, die Science & Society doceert aan de bèta-faculteit, fietste zelfs speciaal om voor de brug omdat ze het een mooiere route vindt. Maar voor veel mensen betekent de huidige situatie dat ze om moeten fietsen.

Voor Science Linx-projectmanager Renske de Jonge was de brug de rechtstreekse route naar haar werk. De situatie bezorgt haar veel frustratie. ‘Ik maak er dagelijks gebruik van. Of maakte’, corrigeert ze zichzelf lachend.

Sinds twee jaar woont ze in Garnwerd. ‘Ik genoot erg van mijn fietstochtje door een mooi natuurgebied.’ Veiligheid en tijd zijn belangrijk voor haar. ‘In de winter vallen de alternatieve routes me niet mee. Hartstikke glad. Ik moet een heel eind omfietsen waar auto’s hard rijden en waar het druk is met slecht zicht. Dat is helemaal geen prettige fietsroute.’

Protest

Wat vindt ze van het uitblijvende herstel? ‘Het kan natuurlijk niet dat zo’n belangrijke verbinding meer dan een jaar afwezig is. Er wordt totaal niet gedacht vanuit de weggebruikers. Alleen vanuit Rijkswaterstaat zelf en hun planning.’

Rijkswaterstaat is zich bewust van de kritische geluiden en hield dinsdag een bewonersavond in Adorp om informatie over de planning te kunnen delen. Omwonenden maakten ook van de gelegenheid gebruik om een protest in te dienen, op initiatief van actiegroep Paddepoelsterbrug terug van Ada Zwakenberg en haar buurman Joris van Haaften.

Zij plaatsten bordjes in de buurt van de brug met de oproep om te mailen naar brugterug@gmail.com. Ze riepen hun buren ook op om naar de inloopavond te komen. Met succes: de actie leidde tot honderden reacties, met een stampvolle zaal in Adorp tot gevolg.

‘Zo snel mogelijk die brug terug’

Corry Bijlsma was er ook. ‘Ik ben echt woedend, hè? Echt. Die brug kost niet veel.’ Maar Rijkswaterstaat wil ‘m niet terug hebben. ‘Dat zeiden ze vanavond. Ze willen alle bruggen verbreden, zodat boten elkaar kunnen passeren en er ook veel grotere boten door kunnen.’ De bewoners tellen helemaal niet voor Rijkswaterstaat, meent Bijlsma.

Ondertussen stromen de mailtjes bij de actiegroep nog steeds binnen. Nu is het afwachten of de grote opkomst effect heeft gehad. Renske de Jonge hoopt van wel. Op de vraag hoe het nu verder moet, is ze duidelijk. ‘Zo snel mogelijk weer een verbinding. Zo snel mogelijk die brug weer terug.’

Tijd nodig

Ryan Lievaart van Rijkswaterstaat zegt zich de gefrustreerde reacties voor te kunnen stellen. ‘Maar er spelen veel factoren. Normaal leggen we zo’n brug snel terug, nu doen we dat niet.’

In verband met de verkeersveiligheid zoekt Rijkswaterstaat naar een structurele oplossing, bijvoorbeeld een hogere brug of een ander type fietspad. Er moet eerst worden nagedacht over wat voor type brug dat zou moeten worden en wat dat kost. Daarom wordt de oude brug niet tijdelijk teruggelegd.

Rond mei wil Rijkswaterstaat met een klankbordgroep opnieuw een bijeenkomst plannen. In september moeten er dan maatregelen worden vastgelegd in samenspraak met betrokken partijen. Eind dit jaar wil Rijkswaterstaat een definitief besluit nemen.

Mailen naar brugterug@gmail.nl kan nog steeds. De actiegroep heeft daarnaast een Facebookpagina opgericht: De Paddepoelsterbrug t’rug!

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties