Máxima tegen dammers: Concentreer je

Het is feest, want de koning is op bezoek. Langs de koninklijke wandeltocht leverden onderzoekers en studenten van de RUG een wetenschappelijke bijdrage aan die feestvreugde. En Máxima had een tip voor de RUG-dammers.
Door Menno van der meer

Als onderzoeker aan de RUG maak je niet iedere dag mee dat een echte prinses met een joystick je zelfgebouwde robot bestuurt. Het overkwam hoogleraar Ming Cao van Science and Engineering en zijn team: prinsessen Amalia, Alexia en Ariane hadden op het Prinsenhof veel belangstelling voor de vernuftige machines.

Cao genoot van de belangstelling. ‘Het is een hele leuke dag. Onze demonstratie is voor de wetenschap, maar ook voor het plezier.’ Door afwisseling van licht en schaduw konden de robots met gevoelige sensoren niet al hun kunstjes laten zien, maar dat mocht de pret niet drukken. Prins Maurits, die in Groningen heeft gestudeerd, gaf een van de machines zelfs een hand.

Even daarvoor was de koninklijke familie onder luid gejuich en bedolven onder groene en witte slingers aan de route door het centrum begonnen. Langs die route kwamen ze meer studenten en onderzoekers tegen die de Rijksuniversiteit en het studentenleven presenteerden.

College van Feringa

Aan het Broerplein toonde de RUG zich op zijn best. Nobelprijswinaar Ben Feringa gaf samen met zijn groep van onderzoekers een mini-college aan het koninklijke gezelschap. De laureaat had het elektromagnetische wagentje van voormalig RUG-hoogleraar Sibrandus Stratingh (1785-1841) bij zich, net als een klein model van zijn eigen nanoauto. ‘Het is geweldig dat we dit allemaal in het Noorden voor elkaar gebokst hebben’, stelde Feringa.

Tijdens het college stonden de trappen van Academiegebouw vol met studenten. Allemaal hadden ze een groen-witte sjaal om, een afstudeerhoed op en bordjes met de naam van een studie in hun hand. Eén van hen was geschiedenisstudent Bas Hulshof. ‘Het was wel even lang wachten op de koninklijke familie’, zegt hij. ‘Maar het was zeker de moeite waard.’

Een tip van Máxima

Bij het Broerplein liepen de koning en koningin ook langs studerende topsporters, onder wie de dammers Wouter Sipma en Roel Boomstra. Boomstra, natuurkundestudent en wereldkampioen dammen 2016, kreeg zelfs een advies van Máxima. ‘Ineens stond ze naast ons. Ze vond het spel snel gaan en gaf als tip om ons te concentreren. Dus dat hebben we gedaan’, lacht Roel.

Na de koninklijke wandeling begon voor het Harmoniegebouw het evenement Kennis is Koning van de Young Academy. Kinderen doen daar allerlei proefjes om genoeg stempels te verdienen voor een diploma. Zo besturen de kinderen een robotvis, herontwerpen ze Groningen met Lego en verkennen ze de wereld van koude moleculen.

Dik Kootstra, die werkt voor de Scholierenacademie, helpt mee met de organisatie. Hij deelt bij de ingang tasjes en stempelboekjes uit. ‘Het loopt lekker door’, zegt Dik. ‘En de kinderen zijn heel enthousiast. We laten ze hier, op deze mooie Koningsdag, zien wat wetenschap is.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties