‘Ik masturbeer in de UB-wc’

De Facebookpagina ‘RUG Confessions’ bestaat nog maar enkele dagen, maar heeft al honderden likes en volgers. Niet zo verbazend, want je kunt er de duisterste geheimen van RUG-studenten lezen.
Door Sara Penaguião / Vertaling Thereza Langeler

We zijn in Groningen niet de eerste met een facebookpagina voor ‘confessions’, geheimen of bekentenissen. Oxford, Cambridge, New York University en London College gingen de RUG voor. Afgelopen dinsdag besloot een anonieme student om ook voor Groningen zo’n pagina te lanceren. Mensen bekennen bijvoorbeeld dat ze wel eens masturberen in een UB-toilet, of dat ze met een docent naar bed zijn gegaan.

Waarom eigenlijk een pagina voor RUG Confessions?

‘Ik zat me te vervelen en ik dacht: ik probeer het gewoon. Het concept is niet echt van mij, veel grote universiteiten hebben het al. Ik vroeg me al een tijdje af waarom niemand op het idee was gekomen om er eentje te maken voor de RUG.’

Wat hoop je ermee te bereiken?

‘Doordat de bekentenissen anoniem zijn, kan iedereen vrij zijn of haar eigen gedachten delen, hoe wild of ongepast ze ook zijn. Ik denk dat dat veel voldoening geeft, het heeft iets bevrijdends: zeggen wat je op je hart hebt, zonder dat iemand je veroordeelt of belachelijk maakt. Natuurlijk heeft iedereen wel een oordeel over de dingen die geplaatst worden, maar dat richt zich op de inhoud van de posts, en niet op specifieke mensen. Het leek me ook mooi om de romantiek tussen studenten te bevorderen. Door hun drukke schema’s en sociale angst kunnen ze hun crush vaak niet in het echt benaderen.’ 

Levert het jou persoonlijk ook iets op?

‘Ik wilde een pagina opzetten die vermaak biedt, maar ook hulp en informatie. Ik plaats graag comments bij posts en spreek het publiek direct aan, dat is leuker dan alleen maar passief alle bekentenissen doorgeven. Wat het mij oplevert? Het meest eerlijke antwoord is waarschijnlijk dat ik geniet van alle complimenten voor de pagina. Meer altruïstisch zou ik ook kunnen zeggen dat ik mensen graag laat lachen.’

Weten je vrienden dat jij hier achter zit?

‘Nee! Misschien dat ik het in de toekomst aan een paar mensen vertel, maar pas als ik tevreden ben met mijn bereik.’

Wat vind je van wat je tot nu toe bereikt hebt?

‘Ik heb hier geen ervaring mee, dus ik heb ook geen idee waar ik op moet mikken. Vierhonderd likes in twee dagen is volgens mij niet slecht, maar het kan beter. Doordat ik anoniem wil blijven ben ik wel wat gelimiteerd qua mogelijkheden om de pagina te promoten, dus dat laat ik anderen nu maar voor me doen.’

En echt iedereen mag dus iets opbiechten?

‘Nou ja, het moet enigszins te maken hebben met het leven in Groningen. Het moet iets weg hebben van een bekentenis en het moet fatsoenlijk en respectvol blijven. Grof zijn mag best, maar niet op een aanvallende manier. Scheldwoorden gebruiken tegen iemand in het bijzonder is niet toegestaan, maar scheldwoorden als stijlmiddel kunnen wel. Ik plaats ook liever geen bekentenissen waar namen in worden genoemd, tenzij het overduidelijk goed bedoeld is – een complimentje of een shoutout. Ik zal sowieso nooit onbeschofte of hatelijke berichten plaatsen, en geen enorm expliciete verhalen. Ook geen contactadvertenties of persoonlijke informatie.’

Kom je nu nog wel aan je studie toe?

‘Ik ben echt heel slecht in prioriteiten stellen. Ik besteed nu een boel tijd aan deze pagina, maar als de nieuwigheid er een beetje af is, bouw ik het weer af tot een redelijk niveau.

Welke bekentenissen vind je zelf het leukst?

‘#1, #14, #109 en #45 zijn absolute favorieten.’

Meer smeuïge onthullingen lezen? Of zelf iets opbiechten? Check RUG Confessions op Facebook.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties