Masters bewegingswetenschappen zijn te populair: selectieprocedure 

Wie volgend collegejaar een van de tweejarige masters human movement sciences of sport sciences wil volgen, moet eerst een selectieprocedure doorlopen. Dat heeft te maken met de huidige hoge studentenaantallen.

Er worden straks nog maar 40 studenten toegelaten tot human movement sciences en 25 tot sport sciences. In totaal 65 dus, waar het er dit jaar 90 zijn. De selectie wordt gemaakt op basis van cv en motivatiebrief en een opdracht.

‘We willen meer persoonlijke aandacht bieden’, licht programmaleider Helco van Keeken toe. ‘Bovendien passen de lagere studentenaantallen beter bij ons docentenkorps. Zo kunnen ze er onderzoek naast blijven doen.’ 

Minder personeelskosten

Daarnaast spelen budgettaire redenen mee: het tweede jaar van de master wordt op dit moment niet gefinancierd vanuit de overheid, zodat de afdeling zelf voor de kosten opdraait. Een lager studentenaantal betekent minder personeelskosten.

Dat er nu negentig studenten de master volgen, is overigens uitzonderlijk veel. Voordat de aanmeldingen twee jaar geleden begonnen te stijgen, zat de master vaak op 60 tot 65 studenten, zegt Van Keeken.

Drukte bij keuzevakken

Studentenraadslid Lisa van Dolder van de medische faculteit hoopt dat hiermee ook een ander probleem opgelost wordt: studenten moeten nu voor de twee keuzevakken in het derde blok vaak hun heil buiten de opleiding zoeken, bij gebrek aan plek bij het eigen aanbod. ‘Het wordt bijna een verplichting in plaats van een keuze om die vakken elders te volgen’, zegt ze. 

Volgens Van Keeken valt dat overigens wel mee. ‘Als je ervan uitgaat dat iedereen ook per se alle keuzevakken binnen de masters wil volgen, dan is het wat krap. Maar studenten volgen ook vakken bij andere faculteiten en doen weleens een academische opdracht op onze afdeling.’ 

Van eventuele studievertraging door een tekort aan plekken bij keuzevakken is sowieso geen sprake, zegt hij. ‘Maar teruggaan van 90 naar 65 studenten maakt het allemaal wat minder krap.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties