Maastricht in verlegenheid door ‘pro-Palestijnse vacature’ en actiegroep Delft wil dat het cvb opstapt

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: de Universiteit Maastricht is in verlegenheid gebracht door een vacature met een pro-Palestijnse tekst en een actiegroep wil dat het cvb van de TU Delft opstapt.

UM in verlegenheid door tekst in vacature

De Universiteit Maastricht (UM) is in verlegenheid gebracht door de tekst in een advertentie voor een promovendus ‘in de cultuur van Palestijnse solidariteit in Europa’. Dat meldt universiteitskrant Observant.

Het gaat om een positie voor een fulltime promovendus aan de Faculteit Arts and Social Sciences (FASoS). Die moet, aldus de tekst, vier jaar onderzoek doen naar de ‘culturele geschiedenis van Palestijnse solidariteit en cultureel activisme in Europa’, gezien door een ‘postkoloniale en transnationale bril’.

Onder andere een oud-rechtenstudent van de Universiteit Maastricht stuit de tekst tegen de borst. Hij verwijst naar de Engelstalige vacaturetekst op de site van de UM waarin staat: ‘Since Israel began its most recent onslaught on Gaza in October 2023…‘.

Op X zegt hij: ‘Hoe verklaar je deze walgelijke omkering van de gerechtvaardigde reactie in oktober op de grootste pogrom op Joden sinds de Holocaust naar een Israeli onslaught?’

Anderen vallen hem bij: ‘Het verbaast me echt hoe zelfs (juist?) op universiteiten mensen zo’n infantiel eenzijdige blik hebben op dit complexe conflict. Zo kom je er toch nooit uit?’ Het college van bestuur van UM heeft nog geen inhoudelijke reactie gegeven.

Actiegroep TU Delft: ‘Cvb moet opstappen’

De onlangs opgerichte actiegroep Students and Staff for Safety van de TU Delft eist dat het huidige college van bestuur (cvb) opstapt. ‘Ons vertrouwen is volledig geschonden’, aldus de actiegroep. ‘Het is onduidelijk hoe het cvb ons vertrouwen terug wil winnen. Na alles wat er gebeurd is, zien wij geen mogelijkheid tot herstel.’ Dat schrijft universiteitskrant Delta.

De Delftse TU ligt al langer onder vuur. Eerst was er een vernietigend rapport van de Inspectie van het Onderwijs over het gebrek aan sociale veiligheid op de uni (wanbeheer, aldus de inspectie). In plaats van de aanbevelingen serieus te nemen, ging het cvb in de tegenaanval en dreigde de inspectie voor de rechter te slepen omdat die schade aan de uni zou berokkenen.

Vorige week dreigde de TU universiteitskrant Delta met juridische stappen nadat die een kritisch verhaal had gepubliceerd waarin cvb-voorzitter en rector Tim van der Hagen (opnieuw) een hoofdrol speelde. De hoofdredacteur van Delta kreeg te horen dat ze persoonlijk verantwoordelijk zou worden gehouden voor eventuele schade.

Het verhaal werd door de dreigementen onder protest van de redactie offline gehaald en dat kwam de TU op veel kritiek te staan, waarna die excuses aanbood. Andere universiteitskranten, waaronder UKrant, verklaarden zich solidair met Delta en publiceerden het gewraakte verhaal alsnog.

Begin vorige week hield de actiegroep een poll. Van de bijna 350 respondenten zegt 77,4 procent dat het huidige cvb niet in staat is om een verandering te bewerkstelligen, omdat het cvb volgens hen onderdeel van het probleem is. ‘Als het cvb het beste voor de universiteit wil, moeten ze opstappen’, liet een van de respondenten weten.

‘Universitaire democratie is in gevaar’

Vertrekkend voorzitter Rien Wijnhoven. Foto: Univers/Ton Toemen

De universitaire democratie zit in de gevarenzone. Dat zegt vertrekkend voorzitter van de universiteitsraad Rien Wijnhoven van Tilburg University in universiteitskrant Univers.

Wijnhoven is ook voorzitter van het Landelijk Overleg Universitaire Medezeggenschap (LOVUM). De betrokkenheid van medewerkers en studenten wordt minder, constateert hij. ‘De groep mensen die zich echt hard maakt voor democratische besluitvorming wordt gevaarlijk klein.’

Maar ook vanuit de universiteitsbesturen ziet Wijnhoven tegenstand, stelt hij bezorgd vast. ‘Lang niet iedereen heeft de nodige waardering voor het democratisch proces. Er zijn universiteiten waar het bestuur de medezeggenschap vooral beschouwt als een lastige sta-in-de-weg.’

‘Het is noodzakelijk dat het bestuur ook in de toekomst scherp wordt gehouden. En dat medewerkers en studenten goed worden vertegenwoordigd en geïnformeerd. Juist dat maakt een gemeenschap sterk en hecht’, zegt hij in het interview.

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties