Lustrumgala RUG: lekker meezingen met Gerard Joling

De RUG sloot het lustrumfeest donderdag af met een gala in Martiniplaza, met Gerard Joling als vrolijke publiekstrekker. Storm liep het niet; ondanks de vrijkaartjes bleven veel studenten met hun neus in de boeken.
Door Joas de Jong / Foto’s Luís Felipe Fonseca Silva

Om negen uur ‘s avonds gaat de eerste act los. Via stempalen kunnen de bezoekers kiezen tussen drie genres die gedraaid worden. Maar het gala moet dan nog op gang komen. De dj van Super Stijl draait voor een praktisch lege zaal. Wie er wel is, zit bij de foodtrucks langs de kant.

Qua versiering is er weinig van het thema van het galabal of het lustrum te merken. De nineties dresscode wordt subtiel gedragen of helemaal niet. All-inclusive is het wel, want enkele Hanze-studenten kwamen ook gratis binnen.

Stipt om tien uur loopt rector magnificus Elmer Sterken, in een fleurige blouse, het podium op: ‘Our students have been very busy because we have exams this week. And it is still great to hear that you found the time to come, thank you for that.’ Even later kondigt hij de grote act van de avond aan: ‘gay-icon’ Gerard Joling.

‘Maak me gek’

Jolings grote hit Maak me Gek knalt de zaal in, en hij wordt begroet door een zaal die hij inderdaad gek kan maken. Iedereen gaat mee in zijn hits, covers van zijn collega’s en een medley van nummers die Nederland naar het Eurovisie Songfestival heeft gestuurd. Na een halfuur is het voor ‘Geer’ weer tijd om af te zwaaien.

‘Ik heb hem zelf niet uitgekozen, dat zou een te grote eer zijn’, lacht Elmer Sterken na het optreden. Blij met de keuze voor Joling is hij wel, een waardig afscheidsfeest.

Over Joling is iedereen wel positief, over de planning minder. ‘Zonde dat het in de tentamenperiode is, dat helpt zeker niet. Maar ja, dat wisten ze 405 jaar geleden nog niet’, zegt geschiedenisstudent Teun Havinga.

Dragqueens

Na een halfuur waarin weer gestemd kan worden op muziek worden er dragqueens op hoge hakken losgelaten op het publiek. Blikken van verschrikking en verwarring zijn overal te zien. Op het podium verschijnt een vrouw die een torso betast en dansen allerlei figuren op mechanische wijze.

Woensdagochtend werd bekend dat het gala gratis werd voor RUG-studenten. Het idee was om studenten die een tentamen hebben de kans te geven even langs te komen. Ze kwamen inderdaad even langs, maar het gros ging na het optreden van Joling de stad in.

Het lustrumfeest wordt vrijdag afgesloten met een bijeenkomst in de Martinikerk. Daar krijgen Titia de Lange en Philipp Blom het eredoctoraat van de RUG uit handen van Elmer sterken. Het is ook diens laatste daad als rector. Daarna draagt hij symbolisch het stokje over aan zijn opvolger Cisca Wijmenga.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties