Studenten gratis naar lustrumgala vanwege tentamenperikelen

De kaarten voor het lustrumgala zijn vanaf vandaag gratis voor studenten. Door de tentamenperiode meldden te weinig studenten zich aan.
Door Christien Boomsma

Projectleider van het lustrum Bram Douwes kreeg het de laatste paar dagen steeds benauwder. Niet alleen schoot het niet op met de verkoop van kaarten – er waren er nog maar duizend verkocht – ook kwamen er steeds meer berichten van studenten. ‘Hartekreten’, zegt Douwes. ‘Mensen die zeggen: ik wil best komen, maar ik heb tentamen, of ik moet een scriptie inleveren.’

Vanochtend – na dagen wikken, wegen en hopen – viel de beslissing: dan maken we het gala gratis. ‘Dan kunnen studenten ook zeggen: ik kom gewoon voor een paar uurtjes naar Martiniplaza. Bijvoorbeeld alleen voor de opening met Gerard Joling. Of na een dag studeren in de UB.’ Studenten hadden geen zin om het volle pond te betalen als ze niet de hele avond aanwezig konden zijn.

Tentamenperiode

Douwes betreurt de planning. Hij had opdracht gekregen van de universiteit om op deze data het lustrumfeest te organiseren. ‘Deze data stonden vast.’

Aanvankelijk, zegt hij, was het ook nog niet duidelijk dat het feest in de tentamenperiode gepland was. Tegen de tijd dat dit wel duidelijk werd, is het probleem daarvan onderschat, zegt Douwes. ‘We dachten dat het wel losliep’, zegt hij. ‘Vijf of tien jaar geleden was het toch anders. Studenten van nu zijn echt enorm gefocust op hun studie.’ Het gevolg is dat ze dus niet ‘s avonds naar een gala gaan en de volgende dag naar een tentamen.

De RUG loopt door de gratis kaarten, die 17,50 euro per stuk kostten, wel flink wat inkomsten mis. Maar, zegt Douwes, doordat de Nacht van Kunst en Wetenschap boven verwachting bezocht werd met 2300 bezoekers en ook de theatervoorstelling Totally Shifted goed verkoopt, is het mogelijk deze geste te maken. ‘Een wijze les voor de toekomst’, noemt Douwes dit.

Geld terug

Studenten die al betaald hebben voor hun kaartje, kunnen de organisatie mailen en hun geld terugvragen. Doe je dat niet, belooft Douwes, dan zal het lustrumbureau zelf contact met je opnemen.

Studenten die nu toch naar het lustrumgala willen, kunnen zich aanmelden via de site van het evenement. ‘Dan weten we hoeveel mensen er komen.’

Bedenk je op het laatste moment dat je wilt gaan? Ook goed. Op vertoon van je studentenpas mag je ook naar binnen. Zelfs als het dan ineens veel voller wordt dan gedacht. ‘Dat lossen we dan wel weer op’, zegt Douwes.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties