Lintjesregen op de RUG: vier medewerkers onderscheiden

Op voordracht van de RUG krijgen wetenschappers Pauline Kleingeld, Jos Roerdink en Harry Garretsen vandaag een lintje. Daarnaast krijgt ook Berend de Boer, werkzaam bij de UB, een koninklijke onderscheiding.

Kleingeld en Roerdink zijn benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, Garretsen en De Boer zijn benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. 

Kant

Foto Reyer Boxem

Pauline Kleingeld, hoogleraar ethiek en haar geschiedenis aan de Faculteit Wijsbegeerte en winnaar van een Spinozapremie, is een gerenommeerd deskundige van de filosoof Immanuel Kant.

Zij is door de RUG voorgedragen omdat zij alom geprezen wordt als een ’eminent wetenschapper met een innemende persoonlijkheid, een verbindend leider, betrokken bruggenbouwer en een inspirerend rolmodel voor jong en oud’.

De RUG noemt haar werk een krachtig pleidooi voor de betekenis en relevantie van Kants denken over menselijke waardigheid, autonomie, vrije wil, wereldburgerschap, moraliteit en redelijkheid.

Informatica

Jos Roerdink, hoogleraar computergrafiek en visualisatie aan de Faculty of Science and Engineering (FSE), is er volgens de RUG in geslaagd om sinds zijn aanstelling in 1992 een internationaal erkend en sterk topinstituut neer te zetten.

Hij zette zowel het vak informatica als de nieuwe onderzoeksgroep Scientific Visualization and Computer Graphics op en leidde de geslaagde fusie tussen de onderzoeksinstituten ALICE en het Johann Bernoulli Instituut. Volgens de RUG wordt hij gezien als een steunpilaar die boven de partijen stond en daardoor informatici kon verenigen en het vakgebied bij elkaar kon brengen.

Economie

Foto Reyer Boxem

Garretsen is hoogleraar international economics and business aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) en tevens directeur van het expertisecentrum In the LEAD.

Hij combineert, aldus de RUG, zijn onderzoek op het raakvlak van internationale, geografische en macro-economie al jaren met grote aandacht voor leiderschap en management.

Volgens de RUG staat hij bekend als een uitstekend mens- en maatschappijgericht wetenschapper en expert, kundig adviseur en toegewijd bestuurder. 

Oranjevereniging

Berend de Boer werkt als informatiespecialist bij het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen van de Universiteitsbibliotheek. Hij wordt onderscheiden vanwege zijn jarenlange inzet voor de Oranjeverenigingen in Groningen en Haren. Daarnaast is hij bestuurslid van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken en is hij actief bij het Groninger Concours Hippique.

4 REACTIES

  1. De drie hoogleraren krijgen elk een eigen paragraafje en de UB-medewerker wordt alleen even genoemd in het begin? Is er misschien voortijdig op ‘publish’ gedrukt?

      • De drie wetenschappers zijn door de RUG voorgedragen vanwege hun werk voor de RUG/wetenschap, de medewerker van de UB ging een ander traject (de Oranjevereniging). Dus nee, we hebben niet te vroeg op de knop ‘publish’ gedrukt. Maar toegegeven, dat komt weinig sympathiek over dus we hebben het bericht later aangevuld. Dank voor de reactie. (RS)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in