LifeLines richt pijlen op ministerie

Het noodlijdende LifeLines richt haar pijlen op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De directie van het bevolkingsonderzoek hoopt dat het ministerie de derde screeningsronde wil financieren.
Door Peter Keizer

Twee weken geleden schreef de directie in een brief aan haar medewerkers dat de toekomst van LifeLines onzeker is. De subsidiestroom droogt op en het lukt het onderzoeksprogramma niet om op eigen benen te staan. ‘We kijken nu samen met het UMCG hoe we vervolgfinanciering kunnen krijgen’, zegt RUG-bestuurder Sibrand Poppema, die in de raad van toezicht van het onderzoeksprogramma zit en betrokken was bij de oprichting van het bevolkingsonderzoek.

De directie is in gesprek met verschillende ministeries en provincies over subsidie. Maar de meeste pijlen worden volgens Poppema gericht op het ministerie van VWS. ‘We vinden dat het ministerie het onderzoek zou moeten financieren. We hebben het nog niet opgegeven’, zei hij vorige week in de universiteitsraad.

Bedrijfsmodel

Volgens Poppema is het bedrijfsmodel van Lifelines, dat in 2006 van start ging, te snel losgelaten door de directie. ‘Een van de gedachten was dat onderzoekers in hun subsidieverzoeken geld zouden aanvragen waarmee ze het gebruik van de data zouden kunnen financieren. Dat bleek lastiger dan gedacht, het wordt over het algemeen niet gesubsidieerd’, vertelt Poppema.

‘De tweede gedachte was dat bedrijven geïnteresseerd zouden zijn in de data. Dat hebben mijn opvolgers tamelijk makkelijk laten vallen toen er tegengas kwam vanuit deelnemers’, zegt Poppema. Sommige deelnemers aan het onderzoek zagen het om privacyredenen niet zitten dat hun gegevens aan bedrijven werden verkocht. Poppema: ‘Daarmee werd het bedrijfsmodel losgelaten. Er is de laatste vier jaar onvoldoende gewerkt aan nieuwe financiering.’

Dankzij financiële steun van het UMCG en de RUG gaan de onderzoeksdata die in de afgelopen tien jaar zijn verkregen niet verloren. Maar of er in 2019 een derde screeningsronde komt, is nog niet duidelijk. ‘Daar is voorlopig geen financiering voor, dus die wordt uitgesteld. De data blijven bewaard, daar kan mee gewerkt worden. Maar een screening is op dit moment niet te financieren. Het geld is bijna allemaal naar verpleegsters gegaan die in de centra werken’, zegt Poppema.

De poliklinieken van LifeLines worden gesloten. Bij voortzetting van het onderzoek wordt gekeken of de data voortaan kunnen worden verzameld met nieuwe, goedkopere technologie.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties