Het Letterenfestival is een feestje en protest in één

Het belang van letterenonderzoek al feestend aan het grote publiek laten zien. Dat is het idee achter het allereerste Letterenfestival dat zaterdag plaatsvindt in en rond het Harmoniegebouw.
Door Giulia Fabrizi

‘We merken dat er veel misverstanden zijn over wat wij bij letteren eigenlijk doen’, zegt Sarah Willemsen, projectleider van het festival. ‘Het idee bestaat dat we in een kamertje zitten en een boek schrijven, terwijl dat eigenlijk heel anders ligt. We willen het grote publiek graag laten zien dat ons onderzoek net zo relevant voor de maatschappij is als dat van bèta- en techniekstudies.’

Behalve een viering van de letteren, is het Letterenfestival ook een protest tegen de dreigende overheidsbezuinigingen, licht Willemsen toe. ‘Wat denk ik weinig mensen weten, is hoe divers het letterenonderzoek eigenlijk is. We zijn niet altijd even zichtbaar, maar voeren veel verschillende onderzoeken uit.’ Onderzoeken die dreigen te verdwijnen als de faculteit geld in moet leveren.

Interactieve programmering

De hoogste tijd dus om die maatschappelijke relevantie en diversiteit in een toegankelijke vorm te gieten. ‘Van rondleidingen in het Harmoniegebouw tot meedoen aan experimenten en van foodtrucks met prehistorisch eten tot mini-lezingen’, zegt Willemsen. ‘We hebben bewust gekozen voor een interactieve programmering, zodat er voor iedereen iets te doen is. Het liefst zien we vooral mensen binnenlopen die ons eigenlijk niet zo goed kennen.’

Wil jij zaterdag ook leren hoe je fake news herkent? Of in antieke schotels zien wat onze voorouders precies aten? Ben je benieuwd of een app echt jouw Noord-Nederlandse tongval herkent? Of wil je meer te weten komen over dictators in het Midden-Oosten? Ga dan zaterdag tussen 13.00 en 17.00 langs het Harmoniegebouw in de binnenstad. De toegang tot het festival is gratis en in het blokkenschema zie je precies hoe laat je moet zijn om jouw brandende vraag beantwoord te krijgen.

Meer informatie over het festival vind je hier.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties