Letteren en bètafaculteit beginnen dag eerder aan kerstvakantie 

Omdat kerst zo vroeg in de vakantie valt dit jaar en een deel van de internationals daardoor moeilijk voor de feestdagen thuis kan komen, sluiten sommige faculteiten al eerder hun deuren. 

Zo mogen letterenstudenten al op 23 december naar huis, hoewel de vakantie officieel van 26 december tot 6 januari duurt. ‘Vorig jaar hadden we de laatste colleges op de 24ste. Veel internationale studenten en medewerkers vroegen of we dit jaar vrijdag vrij konden krijgen’, licht vicedecaan Joost Keizer toe. Meer dan de helft van de studenten op de faculteit is international, zegt hij.  

In veel landen is kerstavond minstens zo belangrijk als Eerste Kerstdag. Als je dan op 23 december nog colleges moet geven of bijwonen, kan het lastig zijn om op tijd thuis te komen als je ver moet reizen.

Thuiswerken

De Faculty of Science and Engineering sluit zijn gebouwen ook op de 23ste, zegt beleidsdirecteur en secretaris van het faculteitsbestuur Peter Timmerman. ‘Er is geen onderwijs, maar het personeel werkt vanuit huis.’

Gedrags- en maatschappijwetenschappen besloot eerder dit jaar al om van 12 december tot 13 januari terug te keren naar online lessen. Niet om de internationals ter wille te zijn, maar om onzekerheid en stress voor te zijn, mocht covid deze winter weer oplaaien.  

Uitgesteld

Internationale studenten en medewerkers bij andere faculteiten hebben minder geluk. Aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde gaan de colleges en werkgroepen gewoon door ‘zoals normaal’, zegt beleidsmedewerker Alexandra van den Doel. 

Maar omdat 23 procent van de FEB-studenten van buiten Nederland komt, heeft de faculteit onderwijsactiviteiten waarbij aanwezigheid vereist is – zoals tentamens – zoveel mogelijk naar voren geschoven of juist uitgesteld. Daarnaast kunnen presentaties zo nodig online gegeven worden, legt Van den Doel uit.

Fysiek onderwijs

Rechten heeft niet minder dan tachtig colleges en werkgroepen op 23 december waarbij aanwezigheid verplicht is. ‘We zijn sterk gecommitteerd aan fysiek onderwijs. Daar komen we liever niet op terug door dingen online aan te bieden’, zegt decaan Wilbert Kolkman.

Tentamens op de medische faculteit gaan ook door tot en met 23 december. ‘We hebben onze studenten gevraagd wat zij wilden’, zegt onderwijsdirecteur Rob van Ouwerkerk. Hoewel 17 procent van de studenten international is en een derde van hen van buiten de EU komt, wilde een meerderheid van de studenten de tentamens niet uitstellen tot na de kerstvakantie.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties