Let’s talk about sex

Iemand die te dronken is om nog fatsoenlijk te kunnen spreken, kan ook geen toestemming geven om seks te hebben. Maar weinig studenten weten waar de grens precies ligt. Een nieuwe actie van het Groningen Feminist Network – Let’s Talk About Sex – wil nieuwe studenten informeren over toestemming en aanranding.
Door Traci White / Vertaling door Sarah van Steenderen

Het voornaamste doel van Let’s Talk About Sex is om studenten te leren wat toestemming en seksuele intimidatie nou echt betekenen, aldus GFN-oprichter en voorzitter Kimberly Mallone Crossley. ‘Niet iedereen snapt dat iemand die te dronken is om te spreken ook geen toestemming kan geven’, legt ze uit.

Seksuele intimidatie aan de RUG

Hoe vaak komen seksuele intimidatie en ongewenste intimiteiten voor aan de universiteit? In 2016 kreeg Marijke Dam, vertrouwenspersoon aan de RUG, dertien zaken over seksuele intimidatie op haar bureau. Daarvan waren elf van vrouwen (zeven studenten, drie promovendi en een medewerker) en twee van mannen (beiden promovendus). Er kwamen ook drie meldingen van stalken binnen; deze waren allemaal van studenten, tegen andere studenten. Zes van de meldingen van seksuele intimidatie gingen over collega’s, drie over docenten, twee over studenten, en twee over ‘overig’.

De studenten die de seksuele intimidatie meldden, vonden dat de kwestie door de universiteit behandeld moest worden, of anders door hun opleiding. In twee van de gevallen zeiden de studenten dat ze ongewenste seksuele avances van een docent of een andere leidinggevende ervoeren, ‘waarbij het ongewenste vooral bestond uit het feit dat er een sterke afhankelijkheidsrelatie bestond’.

‘Spannend en gevaarlijk’

De definitieve plannen zijn nog niet helemaal rond, maar het GFN zal tijdens de KEI-week in augustus de stad volhangen met posters met informatie over toestemming, veilig vrijen en de wetten rondom seksuele intimidatie. Tijdens de introductieweek zal de groep evenementen organiseren rond het thema ‘toestemming’. Bij hun kraampje op de KEI-markt zullen ze flyers uitdelen met informatie over waar studenten terecht kunnen als ze zijn lastiggevallen en waar ze zich op soa’s kunnen laten testen. Een paar weken later, tijdens de introductieweek van ESN, wil GFN hetzelfde doen voor buitenlandse studenten.

Crossley zegt dat het cruciaal is om de studenten al tijdens de introductieweek te informeren. ‘Je studententijd is spannend en gevaarlijk. Sommige studenten zijn pas zeventien of achttien en voor het eerst het huis uit’, zegt ze. ‘En iedereen moet zich veilig kunnen voelen en het gevoel hebben dat ze de controle hebben. Er moet meer onderwijs komen over wat intimidatie en verkrachting precies inhouden, en we moeten ons daarbij ook op mannen concentreren.’

Hollaback

Maar de actie richt zich ook op de rest van de stad. Crossley en de GFN moedigen studenten aan om de app Hollaback! te downloaden. Met deze app kunnen mensen plekken aangeven waar ze straatintimidatie hebben meegemaakt en vertellen wat er gebeurd is.

‘Ik werd in het Nederlands nageroepen in de Poelestraat’, zegt Crossley. ‘Ik was ook een keer met een vriendin in een club en een jongen wilde me aan zijn vriend voorstellen. Ik had echt zoiets van…’ – ze houdt haar handen voor zich en glimlacht, een beleefde afwijzing – ‘en toen noemde hij me een bitch in het Spaans. Mijn vriendin was Spaans, dus zij begreep het en ging achter hem aan.’

Crossley vindt de individuele voorbeelden van aanranding verschrikkelijk en schokkend, maar stelt dat de alomtegenwoordige en subtiele vormen van seksuele intimidatie ook serieus genomen moeten worden. ‘Als je het vrouwen op straat vraagt, zeggen ze dat ze het naroepen geen probleem vinden in Groningen – behalve ‘s nachts dan. Dus dat laat wel zien wat mensen allemaal kunnen accepteren. Maar ik vind dat je je nergens in zo’n kleine stad onveilig mag voelen.’

 

Waar kun je terecht?

Waar bij de universiteit of de gemeente kun je terecht als je het slachtoffer bent van intimidatie of aanranding?

Centrum Seksueel Geweld: 24 uur per dag telefonisch bereikbaar op 0800-0188

Verkrachtingsslachtoffers kunnen contact opnemen met het CSG. De organisatie bestaat uit dokters, verplegers, psychologen, maatschappelijk werkers en politiemensen. Het CSG helpt slachtoffers om te gaan met de lichamelijke en geestelijke gevolgen van aanranding.

Blijf van m’n Lijf-huis Groningen: 050-3180011

De locatie van het Blijf van m’n Lijf-huis in Groningen is geheim, om de mensen die er verblijven te beschermen. Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen 24 uur per dag contact met ze opnemen voor hulp en onderdak. Het tehuis vangt vrouwen en kinderen op die geestelijk, lichamelijk of seksueel misbruikt zijn, of bedreigd zijn.

Studenten Service Centrum: Uurwerkersgang 10, maandag t/m donderdag van 9.00 tot 16.30 en vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur

Het SSC richt zich voornamelijk op studenten die vragen hebben over hoe ze beter kunnen studeren en op studenten met leerproblemen, maar ook brengen ze jongeren in contact met decanen en psychologen.

Vertrouwenspersoon: Visserstraat 47-49, maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur (op afspraak)

Meldingen die binnenkomen bij het SSC worden direct doorgestuurd naar Marijke Dam, de vertrouwenspersoon voor studenten en medewerkers die het slachtoffer zijn van ‘ongewenst gedrag’, waaronder discriminatie, conflicten op het werk, stalken, seksuele intimidatie en geweld.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties