‘Lenen voor buitenlandstudie’

Studeren in het buitenland moet makkelijker worden, vinden studentenorganisaties en politieke partijen VVD, D66 en PvdA. Ze komen met een plan dat ervoor moeten zorgen dat minder studenten thuisblijven.
Door Peter Keizer

Het moet voor studenten vooral makkelijker worden om te lenen voor een studie in het buitenland, menen de partijen.

‘Als studenten een studie in het buitenland willen volgen, lopen ze tegen hoge kosten aan. Zeker bij de start. Voor sommige studenten is het zelfs onmogelijk om op voorhand voldoende geld bij elkaar te sprokkelen. Het is dus van belang dat de leengelden van deze studenten flexibeler kunnen worden uitbetaald en dat hun collegegeldkrediet wordt verhoogd’, zegt Marius Kat, voorzitter van Nederlandse Wereldwijde Studenten (NWS).

‘Waardevolle ervaring’

De politieke partijen onderschrijven het plan, net als het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). ‘We vinden het belangrijk dat het voor meer Nederlandse jongeren mogelijk wordt om al tijdens hun studie een periode in het buitenland te zijn. Dat is een ontzettende waardevolle ervaring, waar ze hun hele leven voordeel van hebben’, reageert VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg.

VVD, D66 en PvdA willen het voorstel woensdag bespreken met minister Bussemaker, tijdens een Tweede Kamervergadering over internationalisering in het hoger onderwijs.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties