Leiden stelt hoogleraar op non-actief en TU Delft stuurt verslaggever weg bij openbare bijeenkomst

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: de Universiteit Leiden stelt opnieuw een hoogleraar op non-actief wegens wangedrag en TU Delft stuurt verslaggever weg bij openbare bijeenkomst.

Leiden stelt hoogleraar op non-actief na wangedrag

De Universiteit Leiden (UL) heeft opnieuw een hoogleraar op non-actief gesteld vanwege ongewenst en grensoverschrijdend gedrag. Ook de partner (m/v) van de hoogleraar maakte zich daaraan schuldig, maar die werkt inmiddels niet meer in Leiden. Dat meldt universiteitskrant Mare.

Het gaat over een lange periode, van 1990 tot 2023. De universiteit is een ontslagprocedure begonnen. Het college van bestuur wil niet zeggen wie het zijn noch aan welke faculteit het zich afspeelde, wel dat er jarenlang sprake is geweest van een angstcultuur en machtsmisbruik.

Ook maakte het duo zich schuldig aan datamanipulatie en eigende het zich onrechtmatig onderzoeksmateriaal van derden toe, liet collegevoorzitter Annetje Ottow weten.

Medewerkers en studenten werden, zo bericht Mare, door de hoogleraar en partner geïntimideerd, gediscrimineerd, gemanipuleerd, toegeschreeuwd, gepest, uitgelachen en bespot. ‘De twee misbruikten hun machtspositie, trokken openlijk de kwaliteit van medewerkers in twijfel en brandden hun werk af.’

Uit het onderzoek dat UL liet instellen, bleek dat de eerste incidenten er al in 1990 waren. Dat is indertijd wel meer dan eens gemeld, maar er is niks mee gedaan. Waarom is de onderzoekers onduidelijk gebleven.

Anderhalf jaar geleden stelde UL astronoom Tim de Zeeuw op non-actief wegens ‘intimiderend en ongewenst gedrag’.

TU Delft stuurt journalist weg bij openbare vergadering

Het blijft rommelen tussen universiteitskrant Delta en de Technische Universiteit (TU) Delft. Naar nu blijkt heeft het college van bestuur (cvb) medio april een verslaggever van Delta weggestuurd bij een openbare vergadering met drie lokale vakbonden.

Het cvb had een vergadering met de bonden over sociale veiligheid waarover bij de TU Delft zo veel is te doen. Vlak voor de bijeenkomst begon, stuurde cvb-lid Marien van der Meer iedereen de zaal uit, inclusief de journalist van de universiteitskrant. Die mocht geen verslag doen van de bijeenkomst, zo liet Van der Meer de verslaggever weten.

Van der Meer rechtvaardigde zich door te stellen dat het besluit was genomen in samenspraak met de vakbonden. Maar die zeggen dat het heel anders was gelopen.

De bonden moesten ter plekke een keuze maken, aldus een van hen: of vergaderen zonder Delta of geen vergadering. ‘Geen overleg betekende voor ons dat we geen input zouden kunnen leveren op het actieplan sociale veiligheid dat deze week voor 90 procent af moet zijn. Daarom hebben we besloten alsnog te vergaderen.’

FNV Overheid noemt de gang van zaken ‘onbestaanbaar’, meldt Delta. ‘Dit is één keer en nooit weer. Het is een openbare vergadering. Een journalist daarvan van wegsturen getuigt van willekeur in de richting van Delta, terwijl het college van bestuur journalisten juist zou moeten beschermen.’

Oprichter University College Maastricht wil ‘er niet meer bij horen’

Louis Boon, oprichter van het UCM. Foto: Observant

‘Founding father’ Louis Boon verlaat voortijdig het University College Maastricht (UCM). Boon was de oprichter van de faculteit en zes jaar decaan. Maar nu wil hij er niet meer bij horen, meldt universiteitskrant Observant. De reden samengevat: de cancelcultuur bij UCM. ‘Groeps- en identiteitsdenken is nu UCM-orthodoxie.’

Directe aanleiding voor het plotselinge vertrek is een vak dat hij wil geven werd afgewezen. Centraal daarin staan verschillende theorieën over sociale rechtvaardigheid. De afgelopen tien tot vijftien jaar worden opvattingen over (on)rechtvaardigheid steeds meer gezien in termen van een groep of identiteit, of het nu gaat om slavernij, gender, huidskleur of wat dan ook, zo legt hij uit aan Observant.

Nadruk op de groep leidt tot een fuik waardoor elke nuance verdwijnt, betoogt Boon: alleen mensen van binnen mogen kritiek leveren en wie van buiten komt, heeft geen recht van spreken. ‘Als witte mens mag je het in deze visie niet over racisme hebben want jij bent de onderdrukker en er alleen op uit om te onderdrukken.’ De afwijzing van het vak noemt Boon een ‘politiek besluit’.

De huidige decaan ontkent dat. Vrijheid van meningsuiting en het academische debat zijn belangrijke principes, zegt die in Observant. ‘Daar tornen we niet aan. We zijn ook altijd bereid tot een open en eerlijke discussie. Het is geen politiek besluit. Er is in de twee commissies uitgebreid over gediscussieerd, er waren wat zorgen, men zag wat zwakkere punten.’

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties