Leiden sluit illegale studentenpanden en Radboud gelooft wel/niet in uitsterven van de mens

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: kamerellende voor studenten in Leiden en in Maastricht.

Radboud past ‘niet-wetenschappelijke slogan’ aan

De Radboud Universiteit (RU) in Nijmegen heeft haar campagneslogan ‘Ook de mens is een bedreigde diersoort’ aangepast na kritiek van wetenschappers. Dat meldt universiteitsblad VOX.

Met de campagne wil de uni de aandacht vestigen op ‘duurzaam onderwijsaanbod en duurzaamheidsonderzoek’. ‘Wij mensen plaatsen onszelf maar al te makkelijk buiten de natuur. Brengen we hierdoor ook ons eigen voortbestaan in gevaar?’ staat op de website.

Maar dat de mens een bedreigde diersoort is, gaat enkele wetenschappers aan de RU te ver. Wetenschappelijk is niet aangetoond dat de menselijke soort met uitsterven wordt bedreigd is, zeggen zij. De slogan is nu aangepast en minder stellig: ‘Is ook de mens een bedreigde soort?’

Flat niet opgeleverd, 500 studenten op straat

De skyline van Maastricht

Ruim vijfhonderd studenten van de Universiteit Maastricht moeten elders onderdak zien te vinden nu de oplevering van een studentenflat opnieuw is vertraagd. De Muse Einstein Campus in Randwyck zou eigenlijk in september al klaar zijn.

Dat werd uitgesteld tot begin januari. Maar ook nu kunnen de 506 studio’s nog niet worden betrokken, liet de beheerder weten, zo meldt universiteitskrant Observant. De reden: overlast door water in betonplaten.

Het betekent dat de vijfhonderd studenten – alle studio’s zijn verhuurd – op het laatste moment op zoek moesten naar een alternatief, schrijft Observant. Internationale studenten die uit hun vorige woning moesten en niet kunnen uitwijken naar hun ouderlijke woning, kunnen voorlopig op een vakantiepark terecht.

‘Ook met de overige studenten hebben we contact gehad en iedereen lijkt een (tijdelijke) oplossing gevonden te hebben’, zegt de beheerder. De tijdelijke opvang in het vakantiepark eindigt op 2 februari. Het is onduidelijk wat er daarna gebeurt.

Leiden sluit illegale studentenpanden

De gemeente Leiden sluit vijftig illegale studentenhuizen in de wijken Transvaal, Noorderkwartier en De Kooi. De gemeenteraad is daar deze week mee akkoord gegaan, na een lange discussie. Een motie van studentenpartij SVL (Studenten voor Leiden) om de panden toch open te houden, haalde het niet.

Dat meldt de Leidse universiteitskrant Mare. Aanleiding is het nieuwe woonbeleid, dat tot doel heeft huisjesmelkers harder aan te pakken, de leefbaarheid in wijken te verbeteren en het voor starters makkelijker te maken een huis te kopen.

Keerzijde is dat zo’n vijftig panden worden ‘ontkamerd’ en dat in ieder geval een deel van de bewoners dan op straat staat. In deze panden mogen straks nog maar twee personen wonen.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties