Kritische columns bezorgen Groninger Krant honderdduizenden bezoekers

Kritische columns over onder andere het regeringsbeleid en de corona-aanpak heeft de Groninger Krant honderdduizenden websitebezoekers opgeleverd. De columns in de online krant uit Groningen worden gretig geliked en gedeeld via sociale media.

Sinds de start van de coronacrisis lijkt de vraag naar lokaal en regionaal nieuws fors te zijn toegenomen. Dat merkt ook Rob van Vondel, eigenaar van nieuwswebsite de Groninger Krant. De 33-jarige ondernemer begon halverwege 2017 met de krant en had niet verwacht dat het zo’n vlucht zou nemen. “De Groninger Krant is slechts één van mijn projecten en ik had van tevoren niet gedacht dat juist deze website de meeste bezoekers zou trekken”, vertelt Van Vondel. “Maar inmiddels is de verwachting dat de site binnenkort nog de 1 miljoen bezoeken passeert.”

Rob van Vondel

Bezoekers uit heel Nederland

Een groot deel van het succes is volgens Van Vondel te danken aan de columnisten die zich bij de Groninger Krant hebben aangesloten: “Waar het nieuws vooral lokaal wordt gelezen, bereiken de columns een publiek tot ver buiten de provinciegrenzen.” Zo heeft de krant inmiddels vaste lezers uit het hele land en krijg Van Vondel zelfs e-mails wanneer het te lang duurt tot de column op zondagochtend wordt geplaatst. “Dan kruip ik snel achter mijn laptop om het bericht te publiceren, want bij een online krant gaat nieuwsgeving altijd door. Ook in het weekend.”

Columns zonder eindredactie

Op dit moment heeft de Groninger Krant vier columnisten die ieder op regelmatige basis een column publiceren. “Zo nu en dan is er een wisseling van de wacht, maar over het algemeen is de bezetting stabiel”, zegt Van Vondel. “Iedereen krijgt immers de vrijheid om te schrijven wat hij of zij wil, zonder dat ik er inhoudelijk eindredactie op voer. Dat levert vaak kritische stukken op waar ik het inhoudelijk niet mee eens hoef te zijn. Maar iedereen is verantwoordelijk voor wat hij of zij zelf schrijft. Dat wil overigens zeker niet zeggen er alleen maar kritische columns worden geplaatst.”

Ieder geluid is altijd welkom

Van Vondel is trots dat de columnisten hun artikelen op zíjn site willen publiceren, want het zijn niet de minste namen. Een aantal van hen heeft geschreven voor grote kranten als Het Parool, Nederlands Dagblad en Metro. “Maar iedereen woont in de provincie Groningen. En dat is ook de enige voorwaarde die ik stel”, vertelt Van Vondel. “Het blijft in de basis natuurlijk een Groningse krant.” Dus woon jij in Groningen, heb je een vlotte pen en een spraakmakende mening? Stuur je column of opiniestuk in en wie weet krijg jij ook een vaste rubriek binnen de website van de Groninger Krant.