Kritiek op UvA na politieactie en onderzoek naar werkwijze uraad Maastricht

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: Amsterdamse hoogleraar vindt dat de UvA te snel naar de politie stapt bij studentenacties en in de Maastrichtse universiteitsraad blijft het maar rommelen.  

‘UvA schakelt te snel Mobiele Eenheid in’

Foto: UvA Rebellion

In 2015 bezetten studenten het Maagdenhuis van de Universiteit van Amsterdam (UvA), een actie voor meer democratie en transparantie. Die werd indertijd door de Mobiele Eenheid beëindigd, nadat het bestuur van de UvA aangifte had gedaan.

Sindsdien heeft het UvA-bestuur nog minstens drie keer protesterende studenten hardhandig van universitair terrein laten verwijderen door de ME, constateert hoogleraar politieke theorie Eric Schliesser in een opiniestuk in het Amsterdamse universiteitsblad Folia.

De laatste keer was twee weken geleden, toen demonstranten een (niet gebruikt) gebouw van de UvA bezetten uit protest tegen de banden tussen de uni en de fossiele industrie. Nog dezelfde dag greep de Mobiele Eenheid in, dertig demonstranten zaten enige tijd in de cel.

Schliesser vindt dat de UvA te snel naar de politie stapt en dat ‘ondergraaft de autoriteit van de universiteit’. Hij begrijpt dat de UvA geen andere keuze heeft als protesterende studenten dingen vernielen of medewerkers bedreigen.

‘Maar de autoriteit van een universiteit ligt uiteindelijk in de kracht van het inhoudelijke argument.’ Als de universiteit niet meer in haar eigen intellectuele autoriteit durft te geloven, dan zijn we heel kwetsbaar voor de waan van de dag en voor politieke krachten die nooit een tegenargument dulden, aldus de hoogleraar.

Onderzoek naar onveilige werkomgeving uraad Maastricht

De skyline van Maastricht

Het college van bestuur van de Universiteit Maastricht stelt een onderzoek in naar het reilen en zeilen van de universiteitsraad, met als centrale vraag of de raad borg staat voor een veilige werkomgeving. Het cvb besloot daartoe na ‘diverse signalen’, zonder die verder uit te leggen, zo schrijft de Maastrichtse universiteitskrant Observant.

Het rommelt al langere tijd binnen de universiteitsraad in Maastricht. In november vorig jaar werd een plenaire vergadering op het laatste moment afgelast vanwege ‘reflectie op interne aangelegenheden’.

Kort daarna kondigde voorzitter Amanda Kluveld dat zij onmiddellijk opstapte vanwege ‘de praktijken van de raad’. Zij wenste zich ‘niet langer in te laten met de praktijken van de raad omdat die ingaan tegen mijn ethische en professionele beginselen’.

Een extern ingehuurd integriteitsbureau voert nu gesprekken met de raadsleden, de opgestapte voorzitter en de griffier.

Hoe woke is sociale wetenschappen van de UvA?

Foto: Manuel Pedraza, CC BY 3.0

Nog een onderzoek, deze keer op de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het college van bestuur van de Amsterdamse uni stelt een onderzoek in naar de vermeende woke-cultuur binnen de opleiding interdisciplinaire sociale wetenschap (ISW). Aanleiding daarvoor is een verzoek van ISW-docent Laurens Buijs.

Buijs schreef een opiniestuk in de Amsterdamse universiteitskrant Folia waarin hij de in zijn ogen woke-cultuur binnen de sociale wetenschappen bekritiseerde. Daarna deed hij dat nog eens voor de microfoon van Radio 1, waar hij ook vertelde dat hij zich bedreigd voelde door zijn uitspraken.

Buijs kreeg onder meer veel kritiek omdat hij non-binariteit flauwekul vindt, niet wetenschappelijk en ‘een lege hype’.

Ook ISW-opleidingsdirecteur Michaela Hordijk is verontwaardigd over Buijs’ uitlatingen. Volgens haar neemt de opleiding ‘nadrukkelijk afstand van de oordelen en kwetsende uitingen over non-binariteit van de heer Buijs’.

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties