Ontgroening? Daar gaan we weer!

De ontgroening ligt weer onder vuur. Stuitend en mensonterend, vindt de Personeelsfractie in de universiteitsraad na het zien van recente foto’s. Zwaar overdreven, vindt Tim Bakker, zelf ooit ontgroend bij Albertus én medewerker van de UK. ‘De derde keer dat iemand je een sukkel noemt, vind je het al niet meer boeiend. Waarom zou je ook? Je wordt er niets minder van.’
Door Tim Bakker

Daar gaan we weer. Ze hebben ons weer gevonden. En elk jaar is het weer hetzelfde liedje. ‘Stuitend, mensonterend!’ Er zijn er zoveel die het zeggen, maar deze keer is het woord aan Bart Beijer, personeelsfractievoorzitter van de universiteitsraad.

Hij weet precies hoe het zit, legt hij uit in de UK en Trouw. De Advies Commissie Introductietijden (ACI) functioneert niet, de studentenfracties zijn laf en de ontgroeningsslachtoffers worden gehersenspoeld en ‘gewaterboard met bier’. Ja hoor, en Sinterklaas komt ook elk jaar langs op sociëteit Guantanamo met pepernoten en bier. Bierboarden wordt trouwens de rage van volgende zomer, let maar op.

Fantasie

Beijer maakte nooit een ontgroening mee, hij heeft genoeg aan zijn fantasie en een handvol foto’s. Die zag hij drie jaar geleden ook, en rijmde toen spontaan: ‘Ontgroen met fatsoen!’

Zou die slogan zijn aangeslagen? Gelukkig hebben we nieuw bewijsmateriaal. Edelachtbare heer Beijer, hoe luidt hierop uw oordeel?

‘Met die opmerkingen is niets gedaan. Misschien zouden besturen van verenigingen die op deze manier ontgroenen geen beurs meer moeten krijgen.’

Wie niet horen wil, moet maar voelen. Jullie willen ontgroenen? Dít is pas ontgroenen!

Verschrikkelijke praktijken dus. Toch stonden ze dit jaar weer in de rij. Duizend jongens en meisjes die in hun vakantie vrijwillig tien dagen lang om 8 uur ’s ochtends op de stoep staan, hun telefoon thuislaten en direct doen wat er van ze gevraagd wordt.

Bart, kom er maar in! ‘Het is niet meer van deze tijd.’ Nou vooruit, die geef ik je.

Bierdouche

Misschien zag hij ook dit filmpje wel, dat een week geleden op Dumpert verscheen. Op de beelden zien we groepjes jongelui in oude kleren rondjes lopen, liedjes zingen, slootje springen, voetballen en zelfs een verfrissende bierdouche nemen.

Op zichzelf geen ongebruikelijke activiteiten voor een willekeurig survivalkamp, maar die sféér! Wat een grimmigheid, wat een geschreeuw! Het ziet er inderdaad niet heel gezellig uit, en als dit geen reclamefilmpje van Bol.com was geweest, tja, dan wat? Dan was het een heel ander verhaal zeker. Camera’s liegen niet, Bart, maar ze vertellen ook niet de waarheid.

Nep of niet, die vuurpijl is hilarisch en het filmpje is een verder realistische weergave van de gang van zaken. Het was dus ook wel even schrikken, toen ik in mijn wit shirtje Albertus binnenstapte, lang, lang geleden. Waar ben ik nou weer beland, vroeg ik me af. Maar het went snel, heel snel. De derde keer dat iemand je een sukkel noemt, vind je het al niet meer boeiend. Waarom zou je ook? Je wordt er niets minder van.

En alle leden spelen het spelletje mee, zelfs de toeschouwers zijn acteurs in het grote toneelstuk dat Ontgroening heet. Niemand op de vereniging kijkt je persoonlijk aan op de dingen die je doet, dáár niet. We zien onszelf er nog staan. ‘Weet je nog’, zeggen we tegen elkaar, en we lachen weemoedig.

Psychologen

Je hoeft me niet op mijn woord te geloven. Vraag andere verenigingen maar wat hun eerstejaars aan maatschappelijk werk verrichten. Laat psychologen maar uitleggen waarom van alles wat er daar gebeurt, juist het níets doen het ergste is. Leg sociologen maar voor of een ontgroening nou echt voor een sterkere groepsband zorgt dan een week ganzenborden en liedjes zingen rond het kampvuur. Dat weet ik allemaal ook niet.

Wat ik wel weet is dat studenten die keuze zelf kunnen maken. Er zijn namelijk wel honderd andere verenigingen in Groningen waar je je tijd kunt doorbrengen. Je hoeft nergens bij, je hoeft nergens te blijven. Wat je ook kiest, de meerderheid doet toch wat anders. Dat kun je eigenwijsheid noemen, of non-conformisme. Dat deed jij ook in je columns, Bart. Dat vond je toen nog goede eigenschappen.

En ik snap het heus wel, hoor. Je weet er gewoon niet zoveel van, dus slaat je fantasie op hol. Die fantasie, dát vind je eng. Maar we zitten hier aan de universiteit, Bart, je conclusie is zo sterk als je bronnen. De ervaringsdeskundigen spreken je in elk geval tegen. Tijd dus voor een toontje lager en gedegen empirisch onderzoek. Doe zelf eens met een ontgroening mee, daar kan het tegelijk.

Ik wil het iedereen aanbevelen.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties