Koffie drinken? Voortaan je eigen beker meenemen of extra betalen

Wie een kopje koffie wil drinken op de RUG, moet vanaf 1 januari zijn eigen beker meenemen, of een euro betalen voor een herbruikbare koffiebeker. De universiteit verwijdert alle wegwerpbekers uit de koffieautomaten.

De maatregel sluit aan bij de single use plastic-wetgeving die het verbiedt om plastic uit te geven voor consumptie ter plaatse. ‘Maar wij willen naast het plastic ook zoveel mogelijk het gebruik van wegwerpkarton verminderen, zoals koffiebekers’, zegt RUG-woordvoerder Elies Wempe-Kouwenhoven.

Uit de koffieautomaten komen volgende maand dus alleen nog herbruikbare plastic bekers als de koffiedrinker daar expliciet voor kiest. Maar de bekers zullen ook te koop zijn op plekken binnen de RUG waar heel veel mensen langskomen. ‘Dat is een extra service voor het geval de bekers uit de automaten op zijn.’ 

Festivals

‘Je moet een beetje denken aan hoe je tegenwoordig op veel festivals een beker koopt en die steeds inlevert voor een nieuwe’, zegt de woordvoerder. 

Vooralsnog is het grootste verschil dat je voor bekers op festivals statiegeld betaalt en voor die van de RUG niet. ‘Die mag je houden. Maar Beijk is wel voornemens om in de toekomst een systeem met statiegeld te gebruiken.’

Voor medewerkers zal de overstap waarschijnlijk het makkelijkst zijn. Hen wordt aangeraden een eigen mok van huis mee te nemen en die te bewaren in een van de kastjes van het keukentje op de eigen afdeling. Hier zijn ook afwasmachines waar de mokken schoongemaakt kunnen worden. 

Engels

11 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

11 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties