Klimaatplagiaat in Comic Sans

Een scholier kan klimaatspijbelen, maar een student is niet leerplichtig. Hoe kan die dan ook protesteren? UKrant-columniste Alex Steenbreker heeft een idee: plagiaat plegen.
Door Alex Steenbreker

Donderdag 7 februari staakten scholieren voor meer actie tegen de klimaatverandering. De eer is aan hen, de groep die het langst met de gevolgen van een falend klimaatbeleid zal moeten leven. Het is logisch dat wij studenten daar achter gaan staan, als volgende in de rij, en dat we aansluiten bij hun demonstraties, in Den Haag, Groningen of ergens anders.

We moeten alleen wel met een aantal dingen rekening houden. Er is namelijk een probleem en er zijn voorwaarden. Het probleem is als volgt: wij maken helemaal geen statement als we besluiten te spijbelen, omdat we niet leerplichtig zijn. Ik ben op zoek gegaan naar een vervangend statement, een andere regel om ons niet aan te houden.

Ik dacht eerst aan een lawaaiprotest tijdens tentamens, maar dat leek me niet goed voor het draagvlak. Wat we wel kunnen doen, is massaal plagiaat plegen. Niet in extreme mate natuurlijk, maar ongeveer even ernstig als massaal een dagje spijbelen.

Stap 1 is als volgt. Kopieer (een deel van) deze tekst en publiceer hem ergens anders, zonder vermelding van de auteur (dat ben ik). Sociale media tellen ook, en als je toch bezig bent, geef ‘m dan direct de hashtag #klimaatplagiaat. Maak er een viral en trending kettingbrief van.

Stap 2 gaat een stukje verder. Je zoekt een wetenschappelijk artikel over het klimaat op en maakt een screenshot van de titel en het abstract. Vervolgens gum je de namen van de auteurs uit en zet je je eigen naam ervoor in de plaats. Het liefst in Comic Sans, want dat is niet te missen.

Ik zie jullie creaties graag verschijnen op sociale media en op borden bij demonstraties, mits jullie voldoen aan de voorwaarden. Die zijn er om zeker te stellen dat er alleen mensen meedoen die autonoom kunnen nadenken en niet hypocriet zijn.

Ten eerste moet je precies begrijpen hoe de klimaatverandering werkt, maar je mag geen deskundige zijn. Spelling en taalvaardigheid moeten uitmuntend zijn. Je mag van niemand financieel afhankelijk zijn, ook niet van overheidsinstanties zoals DUO. Je bent niet door docenten gehersenspoeld en ook nooit door je ouders mishandeld.

Je moet de McDonald’s en Primark afzweren en je mag niet meer reizen. Stem niet op een linkse partij, want dan heeft je mening sowieso geen bestaansrecht. Grapjes over seks zijn uit den boze, want er zijn immers volwassenen bij. Die kunnen er niet zo goed tegen als kinderen groot worden en over volwassen onderwerpen beginnen te praten.

Studenten mogen doorgaans stemmen, maar dat was rondom het thema van de basisbeurs ook niet genoeg om onze en komende generaties uit de problemen te houden. De gevolgen op het gebied van klimaat gaan heel veel verder.

Medestudenten, laat je horen. Scholieren die je kleine zusje of broertje hadden kunnen zijn, hadden het lef. Nu wij.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties