Klimaatactivisten dreigen met bezetting TU/e en kritiek op externe ombudsman VU

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: er is kritiek op de plannen van de VU voor een externe ombudsman en in Nijmegen hoef je je bordje na het eten niet schoon te maken.

University Rebellion dreigt met bezetting TU/e

Foto: UvA Rebellion

University Rebellion vindt dat de fossiele industrie niet welkom is tijdens de Career Expo van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). De Career Expo is een tweedaags loopbaanevenement van de uni waar bijna tweehonderd bedrijven zich presenteren. Shell is er een van.

Dat schrijft universiteitskrant Cursor. Als het universiteitsbestuur geen afstand neemt van de fossiele industrie, willen de klimaatactivisten op 5 en 6 maart het Auditorium van TU/e bezetten, de congresruimte waar de Career Expo dan wordt gehouden. Het zou de derde bezetting in Eindhoven zijn in ruim een jaar tijd.

University Rebellion is ontstemd dat de fossiele industrie nog steeds welkom is op de TU/e, laat ze weten. De uni heeft wel een duurzaamheidsplan, maar daarin wordt samenwerking met de fossiele industrie niet gemeden, zeggen de activisten. Het college van bestuur heeft nog niet gereageerd.

Kritiek op externe ombudsman VU

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) wil de functie van ombudsman uitbesteden aan een extern bureau. Het universiteitsbestuur vindt dat de continuïteit onvoldoende is gewaarborgd als de functie is ondergebracht bij een persoon.

Niet iedereen vindt dat een goed idee, zo blijkt uit een interview van universiteitskrant Ad Valvas met Houkje Vlietstra, lid van de ondernemingsraad en voorzitter van de commissie personeel & organisatie.

Een ombudsman moet op de campus aanwezig zijn en de universiteit als organisatie goed kennen, betoogt Vlietstra. Daarnaast is een ombudsman in dienst van de VU onafhankelijker dan een extern bureau, stelt ze, en heb je altijd de schijn van belangenverstrengeling.

‘De VU kan bij een extern bureau van de ene op de andere dag beslissen dat ze er niet meer mee wil werken, bijvoorbeeld als het beslissingen neemt die niet naar de zin van het bestuur zijn. Dat gaat bij een ombudsman in loondienst niet zomaar.’

Restaurant Radboud wil voedselverspilling in kaart brengen

Wie de komende weken eet in het universiteitsrestaurant de Refter van de Radboud Universiteit in Nijmegen, krijgt het vriendelijke verzoek om etensresten niet weg te gooien maar gewoon op het bord te laten liggen. Reden: het restaurant wil zijn afvalstroom in kaart brengen om verspilling van voedsel minimaliseren.

‘Wat wordt er niet opgegeten? Wat wordt minder gewaardeerd? Klopt de portionering wellicht niet?’ Het zijn volgens manager Rens Janssen vragen die in het onderzoek worden meegenomen, zo zegt hij in universiteitskrant Vox.

Voor de meting is een slimme afvalbak geplaatst in de spoelkeuken van het campusrestaurant. Medewerkers houden de ingeleverde borden onder een camera die boven de afvalbak hangt. Die scant het afval op het bord. Door de database van de camera worden de producten herkend.

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties