Klimaatactivisten bezetten Rotterdamse uni en onderzoek naar wokisme op UvA

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: klimaatactivisten bezetten Erasmus Universiteit Rotterdam en onderzoek naar wokisme op de UvA.

EUR erkent noodtoestand klimaat, toch bezetting

Foto: Elmer Smaling/Erasmus Magazine

Enkele tientallen klimaatactivisten hebben afgelopen week 32 uur lang de hal bezet van het Erasmusgebouw van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Woensdagavond beëindigden ze de actie, na een sommatie van de politie, zo bericht de universiteitskrant Erasmus Magazine.

Het college van bestuur wilde een einde aan de actie en liet weten de bezetting niet meer als een demonstratie te zien. ‘Het is een illegale bezetting en we zullen het ook zo behandelen.’

Enkele dagen daarvoor had het universiteitsbestuur de klimaatnoodtoestand uitgeroepen. Er is straks alleen vegetarisch eten te krijgen op de Rotterdamse uni, studenten krijgen onderwijs over duurzaamheid en de contacten met de fossiele industrie worden serieus onder de loep genomen.

De bezetters hadden er niet veel boodschap aan en willen dat de uni verder gaat. De duurzaamheidsplannen noemden zij ‘holle retoriek’. ‘We’ll be back‘, scandeerden ze toen ze de bezetting woensdagavond beëindigden.

Wetenschapper geïntimideerd na steun aan Pim Lammers

Kinderboekenschrijver Pim Lammers (CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons)

Literatuurwetenschapper Jeroen Dera van de Radboud Universiteit is online geïntimideerd nadat hij het op had genomen voor de bedreigde kinderboekenschrijver Pim Lammers. Dat schrijft de Nijmeegse universiteitskrant Vox.

Lammers trok zich vorige week terug als auteur van het Kinderboekenweekgedicht nadat hij doodsbedreigingen had gekregen. Dat gebeurde toen de website reactionair.nl kritiek uitte op de keuze voor Lammers, omdat die een pedofiel zou zijn. Dera kreeg na zijn steunbetuiging zelf te maken met online intimidatie.

‘Iemand stuurde “Jeroen Dera is een pedofiel” op Twitter met mij daarin getagd’, vertelt hij, ‘Als je dat dan rapporteert, krijg je bericht van Twitter dat het is onderzocht en niet beledigend is. Ik noem het zelf zolderkamergescheld. Helaas wen je eraan.’

‘Niet de eerste keer’, zegt hij tegen Vox. ‘Ik heb me vaker uitgelaten over representatie in de literatuur. Soms is dat tegen het zere been van rechts-extremisten. Dat levert online scheldpartijen op. Ze zeggen dat ze weten waar je woont en vinden dat je kinderen bij je moeten worden weggehaald. Toen ze foto’s van mijn kinderen naar me stuurden met een bedreiging, heb ik daar een keer aangifte van gedaan.’

UvA onderzoekt wokisme bij sociale wetenschappen

Oud-rector magnificus Carel Stolker. Foto: Monique Shaw

Een commissie onder leiding van Carel Stolker, voormalig rector magnificus van de Universiteit Leiden, gaat onderzoek doen naar de melding van ‘ernstige institutionele misstanden’ bij de afdeling sociale wetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Dat meldt de Amsterdamse universiteitskrant Folia. Aanleiding is de kritiek van docent Laurens Buijs. Die schreef eerder over de ‘ideologische monocultuur’ bij sociale wetenschappen, als gevolg van wokisme en ‘een uit de hand gelopen diversiteitsbeleid’.

Ook noemde hij non-binaire mensen een ‘lege hype’. Het kwam Buijs op zo veel kritiek te staan dat hij zich bedreigd voelde en zich ziek meldde.

De externe commissie, ook met RUG-hoogleraar leiderschap en organisatieverandering Janka Stoker, heeft nu de opdracht gekregen om te onderzoeken of de beschuldigingen van Buijs steek houden. Ook moet de commissie begrippen als ‘academische vrijheid’ en ‘wokeness’ nader beschouwen.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties