Klacht over verkiezingen: niet iedereen mocht stemmen

Oproepkrachten met een vast contract mochten vorige week hun stem niet uitbrengen tijdens de universitaire verkiezingen. Vakbondsman Maarten Goldberg heeft daarover een klacht ingediend bij het Centraal Stembureau.

Volgens Goldberg blijkt onder meer dat bij het Talencentrum van de Faculteit der Letteren niet alle personeelsleden stemgerechtigd zijn. Het gaat voornamelijk om oproepkrachten, van wie een deel wel in vaste dienst is bij de RUG.

In zijn klacht stelt Goldberg dat op de website van het Centraal Stembureau staat dat ‘alle personeelsleden in dienst van de RUG’ de kans hebben om hun stem uit te brengen. Door de oproepkrachten met een vast contract uit te sluiten, is dat niet gebeurd. Goldberg wil weten hoe de universiteit nu ‘alsnog aan haar wettelijke plicht gaat voldoen’.

Geen stembiljet

Bij het Talencentrum zelf was het probleem al eerder gesignaleerd. De directie heeft de kiescommissie vervolgens gevraagd waarom oproepkrachten niet meegenomen worden en of dit kon worden gewijzigd.

In een schriftelijke reactie erkende het Centraal Stembureau dat oproepkrachten niet stemgerechtigd zijn. ‘Het klopt dat oproepkrachten niet in het kiesregister zijn opgenomen en om die reden ook geen stembiljet hebben ontvangen.’

Onregelmatig

De groep oproepkrachten is zeer divers, stelt het stembureau. Het gaat veelal om medewerkers die kleine en vaak tijdelijke aanstellingen hebben en die ook onregelmatig worden ingezet, zoals surveillanten. ‘In veel gevallen zijn oproepkrachten studenten die al meedoen aan de verkiezingen als student.’

Ook zei het Centraal Stembureau dat het niet meer mogelijk was de groep medewerkers mee te nemen in het kiesregister voor de verkiezingen. Wel wil het de opmerkingen meenemen in een evaluatie ‘om te bezien of dit moet worden heroverwogen’.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties