De RUG-opleiding global responsibility and leadership aan de Campus Fryslȃn in Leeuwarden is volgens de Keuzegids Universiteiten 2024 opnieuw de beste bacheloropleiding van Nederland.
De afgelopen twee jaar rolde de opleiding ook als beste uit de bus, met vorig jaar 97 van de honderd punten. Nu scoort die nog beter: 99 uit 100. De score is gebaseerd op de Nationale Studenten Enquête en hangt dus af van wat studenten van hun opleiding vinden.
Nog eens negen andere RUG-opleidingen krijgen van de Keuzegids het predicaat topopleiding (75 punten of meer). Ook een andere opleiding aan Campus Fryslȃn, data science & society, scoort hoog met in totaal 88 punten.
De andere zijn minorities & multilingualism (88 punten), religiewetenschappen (85 punten), archeologie (83 punten), liberal arts & sciences (83 punten), tandheelkunde (83 punten), Midden-Oostenstudies (77 punten), scheikundige technologie (77 punten) en English language and culture (76 punten).
Beste in categorie
Drie RUG-opleidingen kregen niet het predicaat topopleiding, maar worden door de Keuzegids wel aangemerkt als de beste in hun categorie. Het gaat om bewegingswetenschappen, media studies en kunstmatige intelligentie.
Rector Magnificus Jacquelien Scherpen is blij. ‘Het laat zien dat we als universiteit goed scoren op uiteenlopende opleidingen, of het nu om taal of techniek gaat. Daar mogen we met zijn allen trots op zijn.’
Brede universiteiten
Van de brede universiteiten in Nederland komt de RUG uit op een vierde plaats. Utrecht gaat voorop, daarna volgen Nijmegen, Leiden en dus Groningen. De VU en de UvA (beide in Amsterdam) sluiten het rijtje af. Overigens zijn de verschillen tussen de universiteiten vaak niet erg groot en soms zelfs minimaal.
Wat betreft internationalisering – een hot item op dit moment in politiek Den Haag – springt de RUG-opleiding international and European law in het oog: 89 procent van de studenten komt van over de grenzen en het is is daarmee de meest internationale opleiding van alle Nederlandse universiteiten.
De verengelsing van de bacheloropleidingen gaat ondanks kritische politieke geluiden nog altijd door, meldt de Keuzegids. In het collegejaar 2021-2022 werd 43 procent van de bacheloropleidingen in het Engels gegeven, volgend studiejaar is dat 47 procent.