Keuzegids Universiteiten: RUG heeft last van groeipijn

Keuzegids: Groeipijn treft RUG, maar bachelors doen het goed

De RUG staat dit jaar voor het eerst niet op de eerste of tweede, maar op de vierde plek van beste brede klassieke universiteiten van de ‘Keuzegids Universiteiten’. Tegelijkertijd heeft de RUG met vier opleidingen het grootste aantal in de top tien beste bachelorstudies.
27 november om 10:45 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
november 27 at 10:45 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

27 november om 10:45 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

november 27 at 10:45 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

Vooral de letterenfaculteit zorgt dit jaar voor de Groningse vertegenwoordiging in de top tien best beoordeelde bacheloropleidingen. Archeologie en minorities & multilingualism staan met respectievelijke scores van 90 en 88 op een gedeelde tweede en gedeelde derde plek.

De letterenopleiding English language and culture en global responsibility and leadership (de bachelor van University College Fryslân) delen met een score van 84 de vijfde plaats met negen andere opleidingen.

Groeipijn

Ondanks de goede scores op de bacheloropleidingen, levert de RUG dit jaar wel in op de algemene beoordeling als brede klassieke universiteit. Volgens de redactie van de Keuzegids Universiteiten 2020 is dat te wijten aan ‘groeipijn’.

De redactie ziet de pijn terug in het minder hard groeien van de instroom van studenten. Bovendien zetten andere universiteiten, zoals de Vrije Universiteit in Amsterdam, hun stijgende lijn onverminderd door.

In het algemeen concludeert de redactie van de Keuzegids dat het goed gaat met het Nederlandse universitaire onderwijs. ‘Niet alleen stijgt jaarlijks het aantal nieuwe studenten, ook wordt de kwaliteit van het onderwijs hoger beoordeeld dan vorig jaar.’ Bovendien zijn studenten niet alleen positiever over hun opleiding, maar blijken ze ook sneller hun diploma te halen.

Topopleidingen

De opleidingen theologie, religiewetenschappen en liberal arts and sciences behalen met hun respectievelijke scores van 78, 78 en 76 geen plek in de top tien, maar krijgen van de onafhankelijke gids wel het label ‘topopleiding’.

Het label wordt toegekend aan alle opleidingen die een totaalscore van 76 punten of meer halen. In de Keuzegids die woensdag verschijnt, hebben 64 opleidingen dit label gekregen, waarvan zeven van de RUG.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties