Kamernood

Door Wouter Sipma

Het is 1 september en het academisch jaar staat op het punt van beginnen. Behalve mijn twee huisgenoten slaapt er ook een Duitse student, Fabian, bij ons. Hij is het afgelopen jaar in Zuid-Afrika geweest en is nu terug in Groningen om zijn studie te vervolgen. Ik ben een dikke week weg en in die tijd probeert hij vanuit mijn kamer een plekje voor zichzelf te vinden. Ik merk dat Fabian lang niet de enige is: mijn beide huisgenoten kennen studenten die op zoek zijn en ook Holland Casino schijnt een nieuwe locatie nodig te hebben.

Bank

Met enige gêne denk ik terug aan een van mijn eerste studiejaren: een vriend van me die in between rooms was, vroeg of hij bij mij op de bank kon pitten. Nog niet zo lang op kamers en enigszins in paniek koos ik voor het veiligste antwoord (‘nee’). Want wat voor verantwoordelijkheden brengt dat wel niet met zich mee? Is mijn bank wel geschikt, wat moet ik verder allemaal regelen?

Enkele jaren ouder en wijzer ben ik erachter gekomen dat toch vooral de logé(e) het lastig heeft en je die op relatief makkelijke wijze kunt helpen (zolang ze maar niet al te lang blijven). De meeste studenten – zo ook Fabian – zijn immers al gauw tevreden.

‘Housing shortage’

Ik stel me zo voor dat de RUG in zekere zin met dezelfde problematiek te maken heeft, zij het op wat grotere schaal. Het was vast best schrikken toen een hoop studenten afgelopen vrijdag bij het Academiegebouw netjes vroegen om een slaapplek (‘Fuck the housing shortage’). Gelukkig reageerde de universiteit – samen met de Hanzehogeschool en de gemeente – heel wat bekwamer dan ik: snel stonden er honderd bedden klaar in een voormalige vluchtelingenopvang.

Ondanks dat het kamertekort in de loop van september en oktober wel zal teruglopen, kan het absoluut geen kwaad wat te fantaseren over mogelijke oplossingen; volgend jaar moet het beter. Wellicht kan een deel van de nieuwe studieplekken in de UB tijdelijk omgevormd worden tot slaapplekken – want wie zit er nou al te blokken in september? En er schijnen eens kartonnen tenten op de Grote Markt gestaan te hebben, dat is toch beter dan slapen het op het station.

En Fabian? Die staat nu met een caravan van zijn ouders op een camping in Groningen. Werkbaar, maar niet voor lang. Weet iemand misschien nog een kamer voor hem?

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties