Kamer in Amsterdam kost 611 euro per maand

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten: Colombiaanse minister wordt beschuldigd van plagiaat in zijn Tilburgse tijd en een kamer in Amsterdam kost een student 611 euro per maand.
Samengesteld door Rob Siebelink

Minister beschuldigd van plagiaat

Tilburg University stelt een onderzoek in naar plagiaat in het proefschrift van Jonathan Malagón González, de minister van Volkshuisvesting in Colombia. Dat schrijft het Tilburgse universiteitsblad Univers. Malagón promoveerde in 2017 op een onderzoek naar de rol van de centrale banken in Latijns-Amerika.

Volgens de Colombiaanse nieuwszender Noticias Uno zou Malagón – destijds vicepresident bij de centrale bank van Colombia – materiaal van studenten en ondergeschikten gebruikt hebben zonder correcte bronvermelding. De minister stelt dat er sprake was van een samenwerking.

Geen dienstauto meer voor cvb Utrecht

De Universiteit Utrecht heeft het leasecontract voor de laatste dienstauto opgezegd. Het besluit is in lijn met de oproep van de Onderwijsinspectie, die in opdracht van minister Van Engelshoven onderzoek heeft gedaan naar de bestuurskosten van collegevoorzitter Anton Pijpers.

De reiskosten (124.343 euro) van collegevoorzitter Anton Pijpers leidden eerder dit jaar tot een fikse rel, maar na onderzoek bleek dat de gemaakte kosten allemaal vallen binnen de wettelijke kaders en conform de afspraak die Pijpers heeft met de Raad van Toezicht.

Dat neemt niet weg dat de Onderwijsinspectie in haar rapport oproept om de vervoerskosten van het College van Bestuur te verlagen. Daar heeft het cvb nu gehoor aan gegeven.

Kamer in A’dam kost 611 euro

Amsterdamse studenten betalen, niet onverwacht, nog steeds de hoofdprijs voor een kamer: 611 euro per maand. De gemiddelde huurprijs van een particuliere kamer in Nederland was in 2018 434 euro, 12 procent meer dan in 2017. Per vierkante meter zijn de huren met 17 procent gestegen. Dat is meer dan fors.

Na Amsterdam volgen Rotterdam (515 euro), Haarlem (488) en Utrecht (474 euro) als duurste steden. Ter vergelijking: in een van de goedkoopste steden, Enschede, betaalt een student 329 euro per maand. Groningen is met 382 euro een lage middenmoter.

In 2017 bedroeg de gemiddelde huurprijs van een kamer nog 385 euro per maand (inclusief gas, water en licht). Dit bedrag is in de eerste helft van 2019 opgelopen tot 434 euro, blijkt uit een rapportage van Kamernet.nl, een groot bemiddelingsbureau waar particulieren kamers te huur aanbieden.

Naar verwachting blijven de prijzen de komende maanden stijgen. Kamernet.nl denkt met 2,6 procent, waarmee de gemiddelde huurprijs eind 2019 zal uitkomen op zo’n 445 euro.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties