Julian Bushoff, student en Kamerlid, wil ook ‘gewoon 25’ kunnen zijn

Julian Bushoff (25) studeert zowel economie als internationale betrekkingen. En hij is sinds dinsdag lid van de Tweede Kamer voor de PvdA.

Tijdens de Kamerverkiezingen in maart 2021 stond je op plek 13 voor de PvdA en greep je net naast een Kamerzetel. En nu sta je opeens in de schoenen van Khadija Arib. Hoe voelt dat?

‘Ja, het is nog een beetje onwerkelijk. Ik zit hartstikke goed op mijn plek als fractievoorzitter van mijn partij in de gemeenteraad van Groningen en heb geen reden om hier weg te willen, en dan komt zo’n kans voorbij. Dan ga ik midden in mijn termijn toch naar Den Haag. Het voelt nu nog wat onwerkelijk, maar misschien dat het wat indaalt na mijn installatie in de Kamer.’

De laatste keer dat we elkaar spraken, was je nog bezig met twee bachelorstudies. Hoe staat het daarmee?

Lachend: ‘Die wou ik eigenlijk allebei dit jaar afronden, maar dat wordt misschien wat lastig als ik fulltime in de Tweede Kamer werk. Tegelijkertijd denk ik dat het goed zou zijn om te kijken of ik er tenminste een kan halen dit jaar, waarschijnlijk internationale betrekkingen.’

‘Ik hoop dat de universiteit coulant omgaat met mijn positie en dat zij het ook van belang vindt dat mensen zich inzetten voor de publieke zaak. Maar je moet natuurlijk ook gewoon aan bepaalde eisen voldoen en dat geldt ook voor mij. Laten we het zo zeggen: voorlopig blijf ik nog wel student aan de RUG.’

Maar je zal geen typisch studentenleven leiden. Hoe ziet je schema er straks uit en kun je dan nog een beetje student zijn?

‘In principe blijf ik in Groningen wonen. Ik ben verknocht aan de stad, omdat het de plek is waar ik me echt thuis voel. Dan zal ik doordeweeks in Den Haag zijn en vrijdag, zaterdag en zondag gewoon in Groningen. Juist omdat je politieke werk in Den Haag veel vraagt, denk ik ook dat het goed is om er soms letterlijk en figuurlijk uit te kunnen stappen. En dat zal me denk ik ook helpen om ‘gewoon’ 25 te kunnen zijn.’

‘Als ik in Groningen ben, kan ik met mijn vrienden afspreken en even andere dingen doen. Daarnaast haal ik heel veel plezier uit mijn politieke werk, dus dat verwacht ik ook in Den Haag. En bovendien zijn Tweede-Kamerleden ook gewoon mensen. Natuurlijk lig je meer onder een vergrootglas en is het hard werken, maar iedereen daar wil ook weleens tijd doorbrengen met familie en vrienden, of gewoon iets leuks doen naast werk.’

Je bent in Groningen al jaren actief voor een partij die hier meestal in de coalitie zit. In Den Haag is dat natuurlijk anders. Wat hoop je in de Tweede Kamer te kunnen bereiken?

‘Ik wil eigenlijk doorzetten wat ik in Groningen ook al doe. Op welke portefeuilles ik precies aan het werk ga, weet ik nog niet. Ik vind het belangrijk dat jongeren een stem krijgen in de politiek, omdat zij de toekomst hebben.’

‘Maar ik zit er voor iedereen en wil me inzetten voor bestaanszekerheid en kansengelijkheid voor alle Nederlanders. Dat mensen wel een woning kunnen vinden, of het toch net iets beter krijgen dan ze het nu hebben. Hopelijk dat ik over een jaar of drie kan zeggen dat ik op een aantal van die onderwerpen concreet resultaat heb behaald.’

Je komt uit een gemeente met een sterke linkse coalitie, waar de PvdA een eigen stem heeft. Ondertussen wordt er landelijk nagedacht over het samenbrengen van PvdA en GroenLinks voor de volgende verkiezingen. Hoe kijk je daarnaar?

‘In Groningen hebben we laten zien dat als linkse partijen samenwerken en je een sterke linkse coalitie maakt, je best wel ver kan gaan en concrete voorstellen kunt realiseren. Je moet samenwerken. Een heldere visie presenteren.’

‘Volgens mij doen we dat in Groningen heel goed, waardoor de overheid controle terugpakt en de marktwerking wordt teruggedrongen. En dat zorgt ervoor dat de inwoners onder betere levensvoorwaarden kunnen leven. Volgens mij neem ik dat ook mee naar Den Haag; dat optrekken met bondgenoten en een beetje optimisme echt werkt.’

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties