ISO: ‘Geen extra kosten’

Bij veel universiteiten moeten studenten naast het collegegeld vaak onterecht een eigen bijdrage betalen, zegt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).
Door Peter Keizer

Universiteiten mogen van minister Jet Bussemaker geen kosten in rekening brengen voor bijvoorbeeld getuigschriften, deurpassen, studiegidsen of voor het afnemen van tentamens. Maar volgens ISO gebeurt dat bij sommige instellingen toch.

‘Een aantal hogescholen en universiteiten heeft lak aan de wil van de minister. Studenten worden de dupe en liggen krom voor extra cursusmateriaal of excursies. Dat moet stoppen: niet morgen, maar vandaag’, stelt ISO-voorzitter Jan Sinnige. De studentenorganisatie zegt de afgelopen maand zo’n honderd meldingen te hebben gekregen van studenten die onrechtmatig extra bijdrages moeten betalen.

Daarbij gaat het bijvoorbeeld om studenten die 35 euro moeten betalen voor een managementgame, of het eerste jaar 200 euro betalen voor een verplicht kamp, studiemateriaal en een bibliotheekpas, zegt ISO. ‘Dat zou geen probleem zijn als een gratis alternatief voorhanden zou zijn en dit ook zodanig onder de aandacht is gebracht, maar dat is niet aan de orde’, reageert Gabriël van Rosmalen, van het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR).

‘Wanpraktijken’

ISO en LSR trekken samen op om de ‘wanpraktijken van extra kosten’ aan te pakken. Het LSR dreigt een rechtszaak aan te spannen tegen instellingen die niet op klachten reageren. ‘We proberen altijd eerst het goede gesprek en tot een oplossing te komen. Als daarop niet gereageerd wordt, hebben wij geen andere keuze dan elkaar in de rechtszaal te ontmoeten’, aldus Van Rosmalen.

Sinnige wil de kwestie woensdag aankaarten in een gesprek met minister Bussemaker. ‘We weten dat zij al eerder met ons hiertegen heeft gestreden, dus ze moet de hogescholen en universiteiten die over de schreef gaan streng toespreken’, zegt hij.

In 2014 maakte ISO een zwartboek met daarin de verschillende extra kosten die sommige universiteiten vragen. Bussemaker schreef toen in een brief aan de instellingen dat ze die kosten niet mogen vragen. ‘Dat heeft toen gezorgd voor een afname (van de klachten, red.), maar blijkbaar was die tijdelijk’, zegt Sinnige.

Update: Minister Bussemaker wil dat universiteiten onmiddellijk stoppen met de onrechtmatige bijdrages die ze naast het collegegeld van studenten vragen. Ze gaat de instellingen erop aanspreken.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties