Internationals (z)onder dak: de tussenstand

Vanaf deze week zijn de noodfaciliteiten en initiatieven om internationals op te vangen officieel van start. Waar kunnen buitenlandse studenten precies terecht? En hoe vol zit het intussen?
Door Thereza Langeler

De hotelboot

In het Eemskanaal ligt een boot waar studenten voor 42,50 per nacht kunnen overnachten. Zelfs als je daar ook ontbijt, lunch en diner voor krijgt een best bedrag, zeker voor een student. Misschien verklaart dat de lage populariteit: van de 98 hutten zijn er op dit moment vijftien geboekt.

Het tentenkamp

De universiteit verzorgt een tentenkamp bij sportcentrum ACLO, waar studenten de eerste week 12,50 per nacht voor betalen en daarna 10 euro per nacht. In de tenten is plaats voor negentig mensen.

Volgens de universiteit slapen er aankomende nacht zo’n vijftien studenten; voor de komende weken staan er nog zestig reserveringen. Sanitair en oplaadpunten voor telefoons en laptops zijn beschikbaar in de ACLO, en voor persoonlijke spullen zijn er kluisjes.

Aanvankelijk zouden de tenten overdag niet toegankelijk zijn, maar daar is de RUG van teruggekomen na kritiek van onder meer de universiteitsraad. Studenten kunnen nu de hele dag in hun tent terecht, behalve tussen 10:00 en 12:00 wanneer er wordt schoongemaakt. Vanwege het koude weer ’s nachts heeft de universiteit ook gezorgd voor dubbele dekbedden.

Logeren bij een student

Studentenpartij DAG faciliteert een grootscheeps logeernetwerk: Groningse studenten die ruimte over hebben, worden gekoppeld aan internationale studenten die zoek zijn naar een tijdelijk bed. Voor zeventig dakloze studenten is nu een plekje gevonden, en voor twintig à dertig mensen wordt nog hard gezocht, meldt DAG.

In totaal hebben maar liefst 160 mensen zich aangemeld als gastadres. Het gaat met name om studenten, maar ook meelevende Groningers bieden een plekje aan (en één iemand in – echt waar – Enkhuizen).

Dat wil niet zeggen dat alle aangemelde daklozen nu een logeerplaats hebben: een deel van de gastheren en -vrouwen kan pas vanaf half september iemand opvangen, of heeft maar enkele nachten plaats. Mocht je zelf een logeeradres in de aanbieding hebben, liefst met onmiddellijke ingang en langer dan drie dagen, dan hoort DAG dus graag van je.

Logeren bij een medewerker

Afgelopen weekend zijn alle medewerkers van het bureau van de universiteit gemaild met de vraag om, indien mogelijk, een student tijdelijk op te vangen. Zeven stafleden hebben inmiddels een logeerplekje aangeboden, laat de RUG weten. Er wordt overigens pas een beroep op hen gedaan als er in het tentenkamp geen plaats meer is.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties