Internationals verlaten Groningen

Buitenlandse studenten verlaten Groningen omdat ze geen kamer kunnen vinden in de stad. Ze besluiten hun studie te staken vanwege het gebrek aan onderdak.
Door Leoni von Ristok en Peter Keizer

Sinds begin dit studiejaar overnachten tweehonderd internationals op campings, in hostels of in hun auto omdat ze geen kamer kunnen vinden in Groningen. Enkele van hen kiezen ervoor om weer naar huis te gaan.

‘Ik ben weer teruggegaan naar Roemenië vanwege het kamertekort’, vertelt Alexandros Bakos, die zich had ingeschreven bij de opleiding rechten aan de RUG. ‘Ik heb mijn plannen om naar Groningen te gaan met een jaar uitgesteld. Het zal gelukkig geen verloren jaar zijn, omdat ik me in Roemenië kan richten op mijn carrière’, vertelt hij.

De RUG opende vorige week een opvang voor internationals zonder onderdak. Volgens woordvoerder Jorien Bakker zit de voormalige vluchtelingenopvang, met honderd bedden, nog niet vol. Dinsdag waren nog tien plekken vrij. De noodoplossing komt voor sommige studenten echter te laat, zij zijn al teruggekeerd naar huis.

‘Een Litouwse jongen moest zijn studie afbreken en is teruggegaan naar zijn thuisland, omdat hij gewoon geen hostel kon betalen’, vertelde de 21-jarige Nora Gurung eerder aan de UK. Zij verblijft zelf in het Simplon Jongerenhotel.

‘Stressvol’

‘Volgend jaar pak ik het anders aan’, zegt Bakos. ‘Ik heb geleerd van mijn fouten. Ik had geen duidelijk plan over hoe ik een kamer kon vinden, dat heeft me veel gekost. Ik heb twee maanden verspeeld aan onderhandelingen voor een contract. De andere partij trok zich op het allerlaatste moment terug. Ik heb me nu ingeschreven bij Lefier en als ik volgend jaar opnieuw ga zoeken, heb ik tenminste wat punten gespaard.’

Bakos wil nog steeds in Groningen studeren. ‘Maar het was een stressvolle ervaring’, vertelt hij.

GroenLinks heeft inmiddels Kamervragen gesteld over het tekort aan woonruimte voor internationals. Demissionair minister Bussemaker heeft daar nog niet op gereageerd. Woensdag houdt de gemeenteraad van Groningen een debat over de kwestie op verzoek van SP en CDA.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties