Internationals klagen vastgoedbedrijf Xior aan om te hoge huur

Zes internationale studenten klagen vastgoedbedrijf Xior aan omdat het veel te hoge huren zou rekenen voor de studio’s aan de Eendrachtskade. Die liggen tussen de 500 en 1190 euro, exclusief bijkomende kosten.

Sizheng, een Chinese pre-masterstudent media studies, is een van de eisers. Volgens hem is de huur die Xior rekent hoger dan wettelijk is toegestaan voor sociale woningbouw. De hoogte van de huurprijs wordt bepaald door een puntensysteem dat onder andere kijkt naar de grootte van een woning. De maximale rente wordt ieder jaar bijgesteld.

Servicekosten

Boven op de kale huur rekent Xior ook servicekosten, evenals kosten voor gas en licht, internet en televisie en kosten voor het washok. In totaal is dit 142,50 per maand. Meubileringskosten zijn minimaal 50 euro per maand, afhankelijk van het type woning.

Maar zelfs zonder die extra kosten is de huur veel te hoog, zegt Sizheng. ‘Ik betaal ongeveer honderd euro te veel aan kale huur voor mijn studio van 25 vierkante meter. De appartementen van 50 vierkante meter kosten ongeveer 250 euro te veel.’

Slechte staat

Het gebouw aan de Eendrachtskade werd in juli 2021 opgeleverd. Sizheng nam er in oktober zijn intrek. Hij en vijf andere huurders, waarvan er vier ook uit China komen en eentje uit Frankrijk, werken samen met Robin Hood, een Gronings bureau gespecialiseerd in huurgeschillen dat gerund wordt door rechtenstudenten en recent afgestudeerde juristen.

Het gaat Sizheng niet alleen maar om de hoge huur. Hij is ook boos over de staat van het gebouw. ‘De plafonds zijn helemaal kaal en de leidingen in mijn studio maken lawaai’, zegt hij. ‘Als hun dienstverlening beter was geweest en ze niet zo arrogant waren had ik het niet zo ver laten komen.’

De studenten verwachten over drie of vier maanden een uitspraak in de rechtszaak.

Engels

3 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties