Internationale studenten geneeskunde begrijpen niets van de becijfering van hun examen medisch Nederlands door het Talencentrum. Van de 61 derdejaars zijn er 46 gezakt voor de toets die toegang geeft tot de master.
Het Talencentrum heeft het examen speciaal voor geneeskunde ontwikkeld nadat de faculteit de eis voor taalbeheersing aanscherpte van niveau B2 (normaal) naar C1 (moeilijk).
Maar volgens de studenten van de studierichtingen molecular medicine en global health is er geen touw vast te knopen aan de beoordeling. Veel van hen haalden het onderdeel spreken wel, maar scoorden nul punten op het onderdeel schrijven. Ook hebben ze geen feedback gekregen en weten ze dus niet wat ze moeten verbeteren, schrijven zestien van hen in een brief aan het Talencentrum.
De studenten zijn bang dat ze nu achterstand oplopen, omdat het examen maar drie keer per jaar afgelegd kan worden.
Eerdere klachten
In een tweede brief aan de faculteit stellen de studenten verder dat de faculteit onvoldoende actie heeft ondernomen op eerdere klachten over het taalbeleid. Ze zeggen al te kennen hebben gegeven dat de criteria onduidelijk zijn en dat corona een negatieve invloed heeft gehad op de kwaliteit van de cursus en hun mogelijkheden om de taal in de praktijk te oefenen.
Anna Nysingh, coördinator Nederlands van het Talencentrum, laat in reactie op de klacht van de studenten weten dat een score van nul punten niet betekent dat iemand helemaal geen Nederlands kan schrijven, maar dat niveau C1 nog niet bereikt is. ‘Het antwoord klopt misschien wel, maar heeft niet het niveau dat je verwacht. Het zou tussen B2 en C1 kunnen zitten.’
Volgens directeur van het Talencentrum Anje Dijk krijgen studenten daarnaast bewust geen gedetailleerde feedback op examenvragen, om te voorkomen dat de antwoorden uitlekken. ‘Dat is de normale praktijk, anders zou de hele test telkens opnieuw gemaakt moeten worden.’
Individuele beoordeling
Om de studenten tegemoet te komen heeft de faculteit nu besloten om studenten die zijn gezakt voor het examen individueel te beoordelen, zegt Jan Kuks, voorzitter van de toelatingscommissie van de master.
Sommige studenten mogen nu toch op de ziekenhuisvloer aan de slag ondanks dat ze het onderdeel schrijven niet gehaald hebben, terwijl anderen een gratis cursus aangeboden hebben gekregen om hun Nederlands te verbeteren.