Probleem voor buiten de EU gevaccineerde dakloze internationals: ze krijgen geen coronapas

De coronapas is een probleem voor veel internationals, zelfs als ze al volledig gevaccineerd zijn. Zolang ze niet bij de gemeente zijn ingeschreven, worden hun buiten de EU gehaalde vaccinaties niet erkend.

De CoronaCheck-app erkent geen vaccinaties die niet goedgekeurd zijn door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). De internationals die in het buitenland onder meer beide prikken Spoetnik of bepaalde typen van AstraZeneca en Sinovac hebben gekregen, kunnen geen vaccinatiebewijs krijgen dat soepeltjes kan worden omgezet in een coronapas.

Een buitenlands vaccinatiebewijs kan wel goedgekeurd worden bij de GGD in Utrecht, maar zonder burgerservicenummer (BSN) is dat onmogelijk. En het krijgen van een BSN is moeilijk voor internationals die nog geen woning hebben gevonden en zich dus niet kunnen inschrijven bij de gemeente. Alsof het niet kunnen aanvragen van een DigiD en het openen van een lokale bankrekening niet al lastig genoeg is.

Bewijs van herstel

‘Ik heb problemen op verschillende niveaus, want ik kom uit India en de versie van het AstraZeneca-vaccin die ik heb genomen wordt niet automatisch geaccepteerd’, zegt masterstudente internationale veiligheid Mehk Chakraborty. En ze kent meer studenten met hetzelfde probleem.

Het enige dat de dakloze internationals die in het buitenland zijn gevaccineerd kunnen doen, is een bewijs van herstel van covid te regelen, of elke keer als ze van plan zijn uit te gaan, zich te laten testen.

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties