Huygenskat in de pootsporen van prof. dr. Doerak en wangedrag in Maastricht

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: de Huygenskat treedt in de pootsporen van prof. dr. Doerak en de Maastrichtse studentenvereniging Tragos gaat opnieuw in de fout.

In de pootsporen van prof. dr. Doerak

De Huygenskat, met op de achtergrond het Huygensgebouw. Foto: Johannes Fiebig/VOX

Prof dr. Doerak, de knuffelkat van de Harmonie, heeft een Nijmeegse opvolger. De Huygenskat is een graag geziene gast in en rond de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit. De faculteit zetelt in het Huygensgebouw, vandaar de naam Huygenskat.

De rode kater, zo schrijft de Nijmeegse universiteitskrant VOX, moet ergens in de buurt een baas/bazin hebben, maar niemand weet wie dat is. Ook is zijn echte naam onbekend.

De kater komt dagelijks zijn portie knuffels en aaitjes in ontvangst nemen. Dat doet hij buiten het gebouw, maar ook binnen. De draaideur reageert namelijk op de bewegingen van het dier en dat had hij zelf al snel in de gaten.

Veel studenten zijn dol op het beestje. ‘Hij komt vaak koekeloeren in de kantine en is echt een beetje onze gezamenlijke studievriend geworden’, citeert VOX een student. Deze week ging het ook mis, want een kat is natuurlijk wel een roofdier: ‘Gisteren heeft hij per ongeluk een eend gevangen.’

Tragos (Maastricht) opnieuw in opspraak

De skyline van Maastricht

Leden van de Maastrichtse studentenvereniging Tragos hebben bij een brand op de binnenplaats van de sociëteit de brandweer gehinderd bij het blussen. De politie moest eraan te pas komen.

Voor de gemeenteraad is de maat vol, schrijft de Maastrichtse universiteitskrant Observant. ‘Er is geen plaats in Maastricht voor een vereniging die zich zo mensonterend gedraagt’, zegt een raadslid.

Tragos kwam nog maar kort geleden ook al in opspraak vanwege misstanden tijdens de ontgroening. Daarvoor werd de vereniging stevig gestraft. De Universiteit Maastricht trok de bestuursbeurzen in (ruim 30.000 euro) en verbrak voorlopig alle officiële banden.

Vorige week maakten leden van Tragos op het binnenplein van de vereniging een vuur met pallets. Het werd een flinke fik met veel rook, waarop omwonenden de brandweer belden.

Eenmaal gearriveerd werd die gehinderd om het vuur te blussen. Er werd aan slangen getrokken en in de weg gelopen, aldus een woordvoerder van de brandweer. Daarop werd de politie ingeschakeld. Toen die kwam, was het vuur snel geblust.

Protest tegen welzijnsweek TU Delft

zelfmoord
Veel studenten hebben stress, maar de TU Delft zoekt de oorzaak niet bij zichzelf, zo luidt de kritiek.

Op de Technische Universiteit Delft werd vorige week de How are U-welzijnsweek gehouden; vijf dagen lang waren er lezingen, workshops en sociale activiteiten om het studentenwelzijn onder de aandacht te brengen.

Maar het schoot TU-student Birgit in het verkeerde keelgat, schrijft de Delftse universiteitskrant Delta. Birgit, die zelf mentale problemen heeft gehad en zich niet goed geholpen vindt door haar uni, wil met het Instagramaccount TU I Am Sad een tegengeluid laten horen.

De naam van de welzijnsweek suggereert dat de TU een open gesprek wil aangaan met studenten, aldus de student. Maar zo is het niet, stelt zij. ‘Als je weet dat de mentale gezondheid van studenten ieder jaar achteruit gaat, slaat de How Are U-Week als ‘gespreksstarter’ de plank mis.’

De TU Delft legt met de opzet van de week volgens haar de verantwoordelijkheid vooral bij de student. ‘Ik mis zelfreflectie bij de TU, een kritische blik naar hoe zij mogelijk bijdragen aan de stress die studenten ervaren.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties