Huisjesmelkers op de korrel

PvdA en VVD in de Tweede Kamer willen malafide huisjesmelkers harder aanpakken. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) juicht het initiatief toe.
Door Leonie Sinnema

Verhuurders die te veel huur vragen voor hun woningen, kunnen nu alleen via de huurcommissie (een zelfstandig bestuursorgaan) tot de orde worden geroepen. Via de commissie kunnen huurders te veel betaalde huur terugvorderen bij de verhuurder.

Dat systeem is niet effectief, vindt PvdA-Kamerlid Albert de Vries. Huurders hebben te weinig middelen om af te dwingen dat ze niet te veel huur betalen, stelt De Vries. ‘Dat moet eerlijker. Daarom vragen wij de minister zich op de verhuurders te richten die in de fout gaan.’

Eerlijk

Verhuurders kunnen het puntensysteem, waarmee vastgesteld wordt of een huurprijs eerlijk is, te gemakkelijk omzeilen. En dat werkt verstorend voor de markt, vindt Tweede Kamerlid Roald van der Linde (VVD). ‘De regels gelden gewoon voor iedereen. Met dit voorstel hopen we dat in de toekomst beter te waarborgen.’

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is blij met het voorstel. Voorzitter Jarmo Berkhout: ‘Iedereen weet dat studenten vaak op schandalige wijze door huisjesmelkers worden gedwongen om te hoge huren te betalen. Tot voor kort kon je daar eigenlijk weinig tegenin brengen.’

Meldpunt

Het groeiende aantal klachten over verhuurders op de particuliere woningmarkt was voor de Groninger Studentenbond (GSb) en de gemeente aanleiding om in juli het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag (MOV) op te richten.

De GSb wil met het meldpunt dossiers aanleggen over verhuurders die systematisch ontoelaatbaar gedrag vertonen, waarna de gemeente actie kan ondernemen.

 

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties