Huisbazen opgepakt

De Groningse huisbazen Ali K. (48) en Bekir K. (47) zijn vrijdag gearresteerd. De broers worden verdacht van witwassen en oplichting.
Door Peter Keizer

Bekir blijft nog zeker twee weken vastzitten. Zijn oudere broer Ali komt donderdag vrij, maar blijft wel verdachte, meldt Dagblad van het Noorden. De twee verhuren onder de naam Kaan Vastgoed kamers en appartementen aan studenten.

Het duo bezit zo’n 27 panden in de binnenstad van Groningen, blijkt uit eerder onderzoek van Sikkom. Ze hebben onder meer huizen aan de Paterswoldseweg, Gelkingestraat, Peperstraat en Nieuwe Boteringestraat. Samen zouden ze onderaannemers bij bouwprojecten hebben opgelicht.

Onderzoek

Justitie, Belastingdienst en gemeente Groningen doen al geruime tijd onderzoek naar de broers. In 2003 deed de politie een inval in het bedrijfspand van de Kaan Groep vanwege advertentiefraude. Twee jaar later, zo meldt Dagblad van het Noorden, volgden Turkse politie en Nederlandse douane een transport met matrassen, met als eindbestemming Kaan Holding. In de matrassen zouden harddrugs zijn verstopt. Nog voor de douane de matrassen kon onderzoeken, vlogen die op het terrein van de Kaan Groep in brand.

In juli vorig jaar bleken de vastgoedeigenaren centraal te staan in een omvangrijk onderzoek naar faillissementsfraude en oplichting. Daarbij werd nadrukkelijk gekeken naar geldstromen van Nederland naar Turkije, waar de broers vandaan komen.

Wapenbezit

Bekir K., verantwoordelijk voor de verhuur van kamers, werd in juli 2016 nog veroordeeld voor wapenbezit. Naast K. werden drie mannen veroordeeld voor het in bezit hebben van een semi-automatisch vuurwapen, boksbeugels en pepperspray. Het Dagblad van het Noorden meldt dat de drie namens de broers klagende onderaannemers zouden hebben bedreigd en geïntimideerd.

Justitie vermoedt dat de gebroeders K. zo’n 400.000 euro, bestemd voor de gedupeerde onderaannemers, hebben weggesluisd naar Turkije.

Imperium

Naast de studentenpanden bezitten de broers ook een financieel adviesbureau, uitzendbureau en Navking, een navigatiesysteem voor de Turkse markt. Ali en Bekir K. begonnen hun imperium met shoarmazaken en sportscholen. In een interview met Sprout uit 2012 zei Ali K. dat hij de omzet van zijn bedrijf in dat jaar verwachtte te verdubbelen naar 20 miljoen euro.

Foto: De broers K. samen met premier Rutte in Istanbul. De premier bezocht Turkije in 2012 voor een handelsmissie. Vertegenwoordigers van tachtig Nederlandse bedrijven reisden met hem mee. (Foto: Twitter/Ali K.)

Foto boven: Bekir K. met zijn Ferrari. (Facebook/Bekir K.)

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties