Hoogleraar Stynke Castelein is Vrouw in de Media 2018

Stynke Castelein, hoogleraar herstelbevordering bij ernstige psychische aandoeningen aan de RUG, heeft de provinciale Vrouw in de Media Award gewonnen.
Door Thereza Langeler

‘Ze is een doorzetter, duidelijk en helder in communicatie. Ze brengt wetenschap naar de praktijk. Een rolmodel voor velen.’ Zo wordt Castelein door de stemmers voor de Vrouw in de Media Award omschreven.

Castelein kreeg in totaal 27 procent van de ruim 25.000 stemmen, waarmee ze beeldhouwer Natasja Bennink (26 procent) en softbalster Dinet Oosting (10 procent) voorbijstreefde als degene die zich het beste in de media profileerde.

‘Pal voor een kwetsbare doelgroep’

Naast hoogleraar bij Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (GMW) is Castelein ook hoofd onderzoek van ggz-instelling Lentis. Als eerste hoogleraar in Nederland richt ze zich op herstel in de psychologie. ‘Er komen steeds meer inzichten dat de brede aanpak van herstel belangrijk is. Het gaat om het besef dat je niet je aandoening bent en begint na te denken over je toekomst.’

Volgens de Groningers die hun stem uitbrachten, staat Castelein ‘als hoogleraar pal voor een kwetsbare doelgroep, ze maakt moeilijke materie begrijpelijk en doet daadwerkelijk veel om het stigma in de ggz tegen te gaan.’

Meer vrouwelijke deskundigen

De Vrouw in de Media Award is een prijs op initiatief van sprekersbureau ZijSpreekt en mediaplatform VIDM. Ze willen het percentage vrouwelijke deskundigen in de Nederlandse nieuwsmedia omhoog brengen. Van de experts die de kranten halen of aanschuiven aan talkshowtafels, is namelijk maar zo’n twaalf procent vrouw.

Naast de provinciale Vrouw in de Media Award is er ook een landelijke prijs en de aanmoedigingsprijs You Go Girl. Maandagavond wordt bekendgemaakt wie die prijzen winnen.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties