Hoe staat het met de kamercrisis?

Honderden nieuwe internationale studenten kwamen de afgelopen weken in Groningen aan. Is er genoeg woonruimte voor hen? Daar lijkt het wel op.
Door Megan Embry / Vertaling Thereza Langeler

Er is al jaren krapte op de Groningse studentenkamermarkt. Maar nu de nieuwste lichting Erasmusstudenten zich aan het settelen is en nieuwbouwprojecten in volle gang zijn, lijkt het met de crisis wel weer een beetje mee te vallen.

Dit semester is er ‘genoeg ruimte’ voor de studenten die naar Groningen komen, zegt RUG-woordvoerder Jorien Bakker, zodat er geen noodfaciliteiten nodig zijn. Hoeveel studenten zich precies voor het tweede semester ingeschreven hebben, weet de universiteit pas op 1 februari. Maar ESN bereidt zich voor op zes- à zevenhonderd internationals bij de welcoming ceremonies volgende week.

Niet zo wanhopig

Elzo Smid, een Groningse goeroe op huizengebied en beheerder van de Facebookgroepen Free Housing Announcements in Groningen en Fuck the Housing Shortage in Groningen, beaamt dat er verbetering is.

‘Ik heb de indruk dat het aantal aangeboden kamers ongeveer overeenkomt met het aantal mensen dat een kamer zoekt. Dat is inclusief onderhuur – legaal en illegaal – en kamers die maar voor één of twee maanden beschikbaar zijn. Maar studenten zijn niet zo wanhopig als ze in het verleden wel waren.’

In 2018 kreeg de Groningse huurmarkt er een aantal opties voor huisvesting bij, zoals de studio’s aan de Suikerlaan en The Village aan de Peizerweg. Er wordt gewerkt aan nog meer woonruimte. Volgens Floor Olijve van de gemeente Groningen komen er dit jaar tussen de 1140 en 1340 nieuwe woningen beschikbaar die geschikt zijn voor studenten.

New developments

Een greep uit de grote projecten die in de pijplijn zitten:

  • Een gebouw op de hoek van de Oostersingel en de Nieuweweg, met naar verwachting 275 plaatsen;
  • Polaris van woningstichting Lefier, een pand aan de Pleiadenlaan met 207 plaatsen (de kamers zijn al te huur);
  • Een bouwproject van Woldring Verhuur aan de Friesestraatweg, met ruimte voor 435 studenten;
  • De Helixtoren van woningstichting Nijestee aan de Bedumerweg, met 116 studio’s en 106 tweekamerappartementen.

Daarnaast zijn er 150 tot 200 kleinere aanbieders die alles verhuren; van studentenkamers tot ruime appartementen. De gemeente kan nog niet zeggen of de nieuwe woonruimte al of niet met shortstaycontracten verhuurd wordt.

Betere prognose

De gemeente, de RUG en de Hanze bereiden zich nu al voor op de verwachte studenteninstroom aan het einde van de zomer. ‘We hopen deze keer een betere prognose te krijgen van de aantallen’, zegt Bakker. ‘En we zullen nog duidelijker communiceren met de studenten, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten.’

Olijve denkt dat de gemeente in april het hele plaatje duidelijk zou moeten hebben. Dan besluit ze of er extra tijdelijke opvang nodig is voor de zomer. Studenten die nog een kamer zoeken, kunnen terecht op athomeingroningen.com.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties