Roken op RUG-terrein mag straks niet meer, maar hoe ga je dat handhaven?

De RUG legt roken rond universiteitsgebouwen aan banden en vanaf 1 augustus volgend jaar is het helemaal niet meer toegestaan om op terrein van de RUG een sigaret op te steken. Maar hoe dat te handhaven?
Door Rob Siebelink

Nu al geldt voor alle locaties van de RUG dat roken bij de ingangen niet is toegestaan. Letteren, rechten en de UB hebben in de aanloop naar een totaalverbod kort geleden aparte rookzones ingericht en alle asbakken daarbuiten weggehaald, andere faculteiten bekijken nog welke maatregelen ze kunnen nemen.

Vanaf augustus 2020 moeten alle schoolterreinen, van basisonderwijs tot en met universiteiten, geheel rookvrij zijn, stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dat werkt aan een wijziging van de Tabakswet. Voor de RUG betekent het dat er rond de UB en het Academiegebouw, op het Harmonieplein en op heel Zernike geen sigaret meer mag worden opgestoken.

Lastige klus

Het wordt een lastige klus om dat te handhaven, vooral op Zernike, zei collegevoorzitter Jouke de Vries donderdag in de Commissie Bestuur van de universiteitsraad. Rondom de gebouwen in de binnenstad moet het nog wel lukken, denkt De Vries. ‘Maar heel Zernike? Dat wordt moeilijk. Volgens de wet moet het straks wel.’

De RUG voelt niets voor een ‘rookpolitie’, zo liet ze eerder al weten. De Vries vindt het, na vragen uit de u-raad, ook geen goed idee om handhaving bij stewards neer te leggen. Hij ziet er meer heil in dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en rokers aanspreekt als die ergens staan waar dat niet mag.

Irritatie

De cvb-voorzitter ziet er, tot het algehele verbod van kracht is, niets in om extra asbakken te plaatsen op bijvoorbeeld het Broerplein, zodat er in ieder geval minder peuken op straat liggen. ‘Het irriteert mij wel mateloos dat mensen zo’n bende achterlaten die anderen moeten opruimen. Maar je wilt niet overal bouwsels plaatsen, zeker niet op een van de mooiste plekken van de stad.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties