Heibel over een toneelstuk en toch een debat over Gaza (maar niet op de uni)

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: academisch debat in Leiden over Gaza (maar in een kerk, niet op de uni) en heibel rond satirisch toneelstuk in Amsterdam.

Student niet meer welkom na ‘ernstig wangedrag’

Een student van de Technische Universiteit Delft heeft zulk ‘ernstig wangedrag’ vertoond dat hij niet meer welkom is. De persoon mocht al niet meer in de gebouwen van de uni komen, nu heeft cvb hem ook laten uitschrijven.

Dat meldt universiteitskrant Delta. De faculteit van de student had over een langere periode een dossier over de student opgebouwd en uiteindelijk het cvb gevraagd hem uit te schrijven. Een woordvoerder zegt dat die stap ‘zeer uitzonderlijk, zo niet uniek’ is. De TU wil verder geen details geven.

Debat in Leiden over Gaza (maar niet op de uni)

Gaan de Nederlandse universiteiten te krampachtig om met het conflict Israël-Gaza door elke discussie daarover buiten de deur te houden? Ja, vinden de Leidse historici Nadia Bouras (met een Marokkaans-islamitische achtergrond) en Sara Polak (van Joodse afkomst) in een debat over Gaza. ‘Laat het maar gebeuren en geef mensen de ruimte.’

Ook de Universiteit Leiden wilde het debat over de oorlog niet binnen de eigen muren hebben. De organisatie week daarom uit naar een kerk, zo schrijft universiteitskrant Mare in een reportage.

Praten over het conflict hoeft volgens Bouras niet te gaan om het kiezen van een kant. Maar, zegt ze: ‘In Gaza staat geen enkele universiteit meer overeind, geen enkel archief, tientallen academici zijn vermoord, honderden tot duizenden studenten gaan niet meer naar school. Daar mag je als universiteit toch iets van vinden? Waarom is dat zo ingewikkeld voor Nederlandse universiteiten?’

Polak is het met haar eens, zo tekent Mare op. ‘Je kunt nu niet als wetenschapper zeggen: ik ga er even over nadenken, onderzoek naar doen en als ik daar in 2027 geld voor heb gekregen kom ik met een antwoord.’

‘Geschorst door kritisch toneelstuk’

Gepensioneerd docent Coen van Heycop van de Amstel Academie, een van oorsprong aan VUmc verbonden beroepsopleiding, zegt dat hij niet meer welkom is vanwege zijn kritiek op onderwijsvernieuwingen.

De onderwijsvernieuwingen werden op de korrel genomen in een satirisch toneelstuk dat hij en zijn vrouw in december hebben opgevoerd, zegt hij tegen universiteitskrant Ad Valvas van de VU. Daarop werd hij gebeld met de mededeling ‘dat ik niet meer welkom was vanwege dat toneelstuk’.

Hij noemt die onderwijsvernieuwingen opgelegd door ‘managers die zich doorgaans bezighouden met logo’s’ en ze vielen volgens hem helemaal niet in goede aarde bij de mensen op de werkvloer. Het zijn vernieuwingen van dingen die al goed waren, zegt hij.

Directeur Wim Polderman van de Amstel Academie zegt in een reactie dat sommige collega’s zich ‘beschadigd’ voelen door het stuk omdat ze herkenbaar worden weggezet als mislukte docent. ‘Er is niks mis met satire, maar dit stuk is geen satire, het is puur leedvermaak ten koste van collega’s, karaktermoord.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties